AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na današnjim izborima četvrti mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

Prema izlaznim anketama, krajnje desničarska i antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) ulazi u parlament.

Demohrišćanska partija Merkelove je, prema tim rezulatitima, osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska daleko iza na drugom mestu sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova, javlili su ARD I ZDF. Na trećem mestu je AfD, sa osvojenih 13 do 13,5 odsto glasova.

Prve procene o pobedniku današnjih izbora, koji su nemačke poreske obveznike koštali najmanje 84 miliona evra, mogu se očekivati već odmah po zatvaranju biračkih mesta.

Dosadašnje ankete su pokazivale da će demohrišćani, kancelara Angele Merkel, biti i ovaj put pobednici sa mogućih do 37 odsto osvojenih glasova.

Politički analitičari naglašavaju da u Berlinu, najverovatnije, neće biti promena i da će demohrišćani sa Merkelovom na čelu nastaviti da vladaju u takozvanoj ''velikoj koaliciji'' sa socijaldemokratama.

SPD priznala poraz, neće u koaliciju sa demohrišćanima

Nemački socijaldemokrati priznali su poraz na današnjim izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel. - Ovo je težak i gorak dan za nemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore- izjavio je lider Socijaldemorkatske partije (SPD) Martin Šulc u prvoj reakciji posle objavljivanja izlaznih anketa. On je dodao da će se ta stranka boriti za ostvarenje svojih izbornih obećanja i vrednosti. Kako ukazuje AFP, SPD na današnjim izborima postigao najgori rezultat posle Drugog svetskog rata. - Preuzećemo opozicioni mandat - rekla je potpredsednica SPD Manuela Švezig nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, a prema kojima je ta partija osvojila od 20 do 21 odsto glasova. Tomas Operman, koji predvodi SPD u parlamentu, potvrdio je da je "SPD mesto u opoziciji".

#Izbori

#Nemačka

'