AKTUELNO

U ruskim vazdušnim udarima u Siriji ubijeno najmanje 200 civila tvrdi organizacija Amnesti International

Direktor "Amnestija" za Bliski Istok i Severnu Afriku Filip Luter rekao je da se čini da su u nekim napadima direktno ciljani civili ili civilni objekti, tako što su gadjane stambene oblasti u kojima nema vojnih ciljeva, ni medicinskih ustanova, što je dovelo do pogibije i povreda civila.

Amnesti navodi da "dokazi ukazuju na to da su ruske vlasti možda lagale da bi prikrile civilne žrtve u jednoj džamiji tokom jednog napada, kao i u jednoj poljskoj bolnici tokom drugog napada". Pored toga, ima "dokaza da Rusija koristi medjunarodno zabranjenu kasetnu municiju i nenavodjene projektile u naseljenim stambenim područjima".

Izveštaj obuhvata napade u provincijama Homs, Idlib i Alepo od septembra do novembra, u kojima je poginulo najmanje 200 civila i desetak boraca. Ta organizacija je navela da ruske vlasti "tvrde da njihove oružane snage gadjaju samo terorističke mete. Nakon nekih napada oni su na izvešstaje o civilnim žrtvama odgovorili tako što su negirali da su ubili civile, a posle nekih drugih izveštaja se prosto nisu oglašavali".

U jednom od najsmrtonosnijih napada, kako tvrdi "Amnesti", ispaljena su tri projektila na pijacu u gradu Ariha, pri čemu je poginulo 49 civila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je od početka ruske kampanje vazdušnih udara u septembru poginulo ukupno 2.132 ljudi, od čega 710 civila.

Izvor Agencije

'