AKTUELNO

Zabrinutost je da ako snage za specijalne operacije odu u Ukrajinu, onda SAD moraju biti u stanju da obezbede brza sredstva za njihovo izvlačenje.

Bajdenova administracija je u ranoj fazi potencijalnog slanja snaga za specijalne operacije (SOF) u Ukrajinu za vrlo ograničenu misiju pomoći u čuvanju američke ambasade u Kijevu, prema nekoliko američkih zvaničnika. Ideja o korišćenju SOF-a je u vrlo preliminarnim fazama i još nije predstavljena predsedniku Džou Bajdenu na odluku, rekli su izvori.

Ambasada je ponovo otvorena prošle nedelje nakon što je bila zatvorena oko tri meseca.

Za sada, ambasadu i njen ograničeni broj osoblja štite zvaničnici diplomatske bezbednosti Stejt departmenta. Diskusija se usredsređuje na to da li je potrebno povećanje bezbednosti ako se broj osoblja poveća i da li je SOF najbolje opremljen da ispuni te zahteve.

Američki marinci obično čuvaju američke ambasade širom sveta, ali u Kijevu, za sada, postoji opšta saglasnost da tipično osoblje za čuvanje ambasada marinaca možda neće odgovarati nesigurnoj bezbednosnoj slici u Ukrajini bez dodatnih snaga, kažu zvaničnici.

SAD ne veruju da bi Rusija otvoreno napala ambasadu. Ali zabrinutost je da bi ruska protivvazdušna odbrana ili projektili mogli nehotice da gađaju kompleks i da bi situacija mogla dramatično eskalirati, kažu zvaničnici. Američki zvaničnici kažu da Rusija ima temeljno razumevanje na zvaničnoj osnovi da SAD koriste vojno osoblje da čuvaju svoje ambasade širom sveta i da bilo kakvo prisustvo ne treba posmatrati kao eskalaciju. Ipak, uvođenje američkih snaga u Ukrajinu moglo bi da izazove zabrinutost da bi moglo da dovede do percepcije američke eskalacije pošto je predsednik Bajden uporan da se američke kopnene trupe neće boriti u Ukrajini.

Zabrinutost je da ako snage za specijalne operacije odu u Ukrajinu, onda SAD moraju biti u stanju da obezbede brza sredstva za izvlačenje njih i osoblja ambasade iz Ukrajine u krizi. Trenutno jedine opcije su prevoz vozilom ili železnicom do granice.

Za sada, Pentagon nema nameru da pruži vazdušnu podršku kao što su helikopteri ili transport sa fiksnim krilima.

VSJ je prvo izvestio da se razmatraju snage za specijalne operacije za obezbeđenje ambasade.