AKTUELNO

Premijer koji je deportovao Novaka Đokovića iz Australije izgubio je na izborima.

Premijer Australije Skot Morison, koji je pokušao da osvoji političke poene tako što je deportovao Novaka Đokovića, izgubio je na izborima. Novi premijer Australije biće laburista Entoni Albanizi (59).

Foto: Tanjug AP/Kelly Defina

Poraz Morisona, čiji su potezi vezani za Novaka odjeknuli svetom, australijski mediji nazivaju i "krvoprolićem". Liberale su, prenose mediji, "masakrirali" nezavisni kandidati koji su imali ogromnu podršku glasača. Iako još uvek nije sve zvanično, Morison je već pozvao Albanizija da bi mu čestitao.

Od početka godine, Morison je bio u žiži interesovanja javnosti. Najpre zbog odluke da deportuje svetskog tenisera broj 1, koja će prilično koštati Australiju. Iako je Morison insistirao da Đokovića deportuje zbog očuvanja javnog zdravlja, nedugo zatim je uslikan kako, potvrđeno inficiran koronom, kašlje među ljudima ne noseći masku.

Foto: Tanjug AP/Lukas Coch/AAP Image via AP

Albanizijeva platforma podrazumevala je obećanja o smanjenju cene troškova života, kao i zahteve da britanska kraljica Elizabeta II više ne bude zvanično na čelu države. On je još 2018. pozvao i da Australija glasa na referendumu kojim bi se proglasila državom, ali takav referendum još uvek nije održan. Najavio je i da će povećati javni dug Australije, ali sa ciljem da novac utroši na brigu o deci, besplatno tehničko i dalje obrazovanje, obnovljive izvore energije i zdravstveni sistem.