AKTUELNO

Premijer Britanije i ministar finansija Riši Sunak kažnjeni su zbog okupljanja u Džonsonovoj kancelariji u junu 2020. godine, kada je slavio 56. rođendan, u vreme kada su društvena okupanja bila zabranjena.

Britanska policija saopštila je danas da je završila istragu o kovid žurkama u vreme strogog lokdauna održanim u Dauning stritu i dodala je da je napisala 126 kazni.

Premijer Boris DŽonson i ministar finansija Riši Sunak kažnjeni su zbog okupljanja u Džonsonovoj kancelariji u junu 2020. godine, kada je slavio 56. rođendan, u vreme kada su društvena okupanja bila zabranjena, preneo je Rojters.

Nakon saznanja o održavanju žurki, opozicionari, ali i neki političari iz Konzervativne partije, tražili su DŽonsonovu ostavku.

- Naša istraga je bila temeljna i potpuna, a završena je najbrže što smo mogli, s obzirom na količinu informacija koja je morala da se obradi i važnosti da osiguramo jake dokaze za svaku napisanu kaznu. Istraga je sada završena - kazali su iz londonske policije.

Iz Dauning strita nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Policija kaže da su kazne napisane u vezi sa osam datuma kada su održani razni događaji u Dauning stritu i još nekim vladinim kancelarijama, u periodu između maja 2020. i aprila 2021, kada su antikovid mere bile na snazi.

Među kažnjenima su 53 muškaraca i 73 žene, a neki su dobili i više od jedne kazne.

Autor:

#Boris Džonson