AKTUELNO

Troje dece u Indoneziji preminulo je od misteriozne bolesti jetre, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje, čime je broj preminule dece od čudnog oblika hepatitisa u svetu porastao na četiri.

Težak tip akutnog hepatitisa identifikovan je kod skoro 170 dece u 11 zemalja poslednjih nedelja, što je izazvalo zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog "nepoznatog porekla" bolesti.

Simptomi koji pogađaju decu pre pojave znakova upale jetre uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku. Ranije je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

Iz Ministarstva zdravlja Indonezije saopštili su da je troje dece preminulo prošlog meseca u bolnicama u Džakarti, nakon što su pokazali neke od sipmtoma ove bolesti. Deca su bila starosti dve, osam i 11 godina. Mališani su imali temperaturu, žuticu, konvulzije i gubitak svesti.

- U ovom trenutku sumnjamo da su slučajevi akutnog hepatitisa, ali moramo da potvrdimo da nisu uzrokovani poznatim virusima hepatitisa A, B, C, D i Rb - rekli su iz Ministarstva.

Navode i da sprovode istragu kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, i da se vrše brojni testovi.

Apelovali su na roditelje da odmah decu dovedu u bolnicu ukoliko primete neke od simptoma ove bolesti.