AKTUELNO

Gasprom je u potpunosti obustavio isporuke gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskom PGNiG zbog neplaćanja u rubljama na vreme, piše Tass.

Ova agencija, pozivajući se na saopštenje iz Gasproma, navodi da je Gasprom eksport obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa od 27. aprila do izvršenja plaćanja u skladu sa procedurom utvrđenom uredbom.

Gasprom navodi da Gasprom eksport nije primio uplate za isporuke gasa u aprilu od ovih preduzeća zaključno sa radom 26. aprila.

„Gasprom” je takođe podsetio da su Bugarska i Poljska tranzitne države, pa će „u slučaju neovlašćenog povlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina u treće zemlje, tranzitne isporuke biti smanjene za ovaj obim”.

PGNiG je potvrdio potpuni prekid isporuke gasa.

Inače, cena gasa u Evropi je skočila za 21 odsto i trenutno je premašila 1.370 dolara za 1.000 kubnih metara.

Podsećamo da je ruski predsednik Vladimir Putin 23. marta naložio da se plaćanja za izvoz ruskog gasa u neprijateljske zemlje prebace u rublje. On je naveo da će Ruska Federacija odbiti da prihvati plaćanja po takvim ugovorima u ugroženim valutama, uključujući dolare i evre.

Gasprom je 26. aprila poslao obaveštenje kompanijama uvoznicima Poljske i Bugarske o prekidu isporuke gasa od 27. aprila zbog odbijanja da izvrše konačna obračuna u ruskim rubljama.

Prema podacima Federalne carinske službe Rusije, 2021. godine isporuke ruskog gasa Poljskoj su porasle za 9,4% na 10,58 milijardi kubnih metara. Isporuke Bugarskoj su prošle godine udvostručene - na 3,15 milijardi kubnih metara.

Godišnje Poljska koristi oko 20 milijardi kubnih metara gasa. U Varšavi kažu da su našli priliku da odustanu od ruskog gasa kupovinom tečnog prirodnog gasa iz SAD i Katara, kao i snabdevanjem gasa sa norveškog šelfa.

#Gasprom