AKTUELNO

Grčki pilot koji je priznao da je ubio svoju suprugu Britanku rekao je da je i dalje voli tokom prvog dana suđenja.

Babis Anagnostopulos je isprva tvrdio da je banda stranih pljačkaša ubila njegovu suprugu Karolinu Krauč i da su obesili njihovog psa Roksija o ogradu nakon što je upala u njihov dom u Atini u maju prošle godine.

Karolina Krauč pronađena je mrtva, a njihova ćerka je bila pored njenog tela. Policajci su zatim otkrili i Anagnostopulosa vezanog ispod kreveta.

Grčka policija je u početku pokrenula poteru za pljačkašima, ali je ubrzo skrenula pažnju na Anagnostopulosa zbog nedoslednosti u njegovoj priči i on je na kraju uhapšen.

Foto: Pixabay.com

Zatim je priznao da je ubio svoju ženu, što se dogodilo pred njihovom 11-mesečnom ćerkom. Pilot je priznao ubistvo, ali tvrdi da je to bio "zločin iz strasti" nakon što je zapretila da će se razvesti od njega.

- Voleo sam je i još uvek je volim. To se nikada neće promeniti - rekao je sudijama juče, tokom prvog dana suđenja u Atini.

- Nikada mi nije bio cilj da povredim svoju ženu. Voleo sam je i volim je - dodao je.

Pilotu preti dugotrajna zatvorska kazna za ubistvo s predumišljajem, zlostavljanje životinja i laganje policajaca da bi umešao druge.

On insistira da zločin nije planiran ili smišljen, već da se dogodio kada je bio u "zamućenom stanju uma". Kaže da ju je ubio nakon svađe u kojoj je pretila razvodom od njega jer je sumnjala da ima aferu.

Porota je takođe čula mučan izveštaj mrtvozornika koji je pregledao telo Karoline Krauč dok je ležala beživotna na bračnom krevetu.

Kara Spiliopulo je detaljno opisala kako je Britanka umrla tokom pet mučnih minuta nakon što je napadnuta dok je spavala u krevetu. Dodala je da je jasno da je žrtva bila preplašena u trenutku napada.

Foto: Tanjug AP

- Nije bilo znakova borbe pre smrti jer je bila iznenađena - rekla je na sudu.

Pilot je golim rukama okončao život svoje žene tako što je presekao njene disajne puteve, ali je takođe koristio jastuk kako se ništa ne bi čulo, tvrdi Spiliopulo.

- Procenjujem da je umirala otprilike pet minuta... bila je mučena - rekla je ona na sudu, objašnjavajući da je puls ubijene Britanke ubrzavao tokom napada.

Mrtvozornica je nastavila da opisuje užasne prizorie i mirise koji su ostali u njihovoj kući nakon što je Anagnostopulos navodno okačio psa, kućnog ljubimca para, o ogradu kako bi pljačku učinio realnijom.

Kada je policija stigla, jedina osoba koja nije bila vezana bila je ćerka para koja je nemo ležala pored majke.

Dugo očekivano suđenje dolazi deset meseci nakon što je Anagnostopulos priznao da je ubio svoju ženu 11. maja 2021. godine. Skoro šest nedelja pokušavao je da ubedi policiju da je banda stranih kriminalaca ubila njegovu ženu tokom neuspešne provale u kuću para u predgrađu.

Pilot je od starta priredio predstavu, prema rečima policajaca, koji su prvi stigli na mesto zločina.

Kada je pronađen kako leži ispod kreveta, sa vezanim nogama i rukama i lepljivom trakom preko usta i očiju, odmah je počeo da se čudno ponaša, svedočili su juče policajci.

- Kada je optuženi bio odvezan, seo je na krevet i počeo da dodiruje ženu. Prodrmao ju je i pitao je: "ljubavi, da li si dobro?" - rekao je policajac Hristos Varnikos.

Кleantis Antonopulos je rekao da za 20 godina policijske dužnosti nikada nije video da se žrtva ponaša tako čudno.

- Bio je tako neverovatno kul. Kao da mu žena nije umrla. Bili smo zajedno tri do četiri sata i nijednom nije rekao "šta mi se desilo, izgubio sam ženu". To je prvi put u 20 godina da sam video žrtvu da je tako kul - rekao je na sudu.

Anagnostopulosova odbrana se vrti oko ubistva koje se dogodilo u žaru trenutka.

- Učiniće sve da ubedi sud da njena smrt nije bila unapred smišljena kako bi mu se kazna mogla smanjiti. Ali gajimo optimizam da će pravda biti zadovoljena. On se takođe suočava sa dugom kaznom zbog ubistva Karolininog šteneta - rekao je advokat Karolinine porodice prošle nedelje za Daily Mirror.

Prema novom zakonu usvojenom u Grčkoj prošle godine, Anagnostopulos, koji je takođe priznao da je koristio povodac da obesi porodičnog psa Roksija o ogradu, mogao bi da se suoči sa do deset godina zatvora zbog ničim izazvanog zlostavljanja životinja.

Skoro godinu dana kasnije, pilot nije pokazao kajanje zbog ubistva koje je izazvalo šok u Grčkoj i inostranstvu.

Na pitanje sudskog zvaničnika kakav je njegov status, on je sebe hladno opisao kao "oženjen i udovac". Njegovi advokati kažu da su čak doveli svedoke odbrane da svedoče o "njegovom dobrom karakteru".

- Ljudi iz šireg društvenog kruga (para) će svedočiti - rekao je.

Zadržavajući suze, jedna od svedoka je opisala kako je mlada Britanka ostala sama, izolovana u kući u predgrađu, često bez dovoljno novca da ode u supermarket.

- Bila je zatvorena u toj kući danima... on ju je mnogo kontrolisao - rekla je svedok koja je živela u komšiluku i čija je porodica u početku tešila pilota kada su verovali da je istinski ožalošćeni udovac.

- Definitivno se osećala pomalo odsečenom od svojih prijatelja. Rekla mi je da želi da izađe i popije piće sa svojom prijateljicom. Karolina nije često izlazila... bilo je to tek ponekad - dodala je.

Karolina Krauč, ćerka penzionisanog naftnog direktora koji je odrastao na grčkom ostrvu Alonisos, upoznala je starijeg pilota kao tinejdžerka, a sada je sahranjena na ostrvu na kojem je odrasla.