AKTUELNO

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, oštro je odgovorila na tvrdnje predsednika Amerike.

Kremlj je kategorički odbacio sve optužbe o ubijanju civila, uključujući i Buču. Otkriće masovne grobnice i vezanih tela moglo bi da podstakne Vašington da uvede dodatne sankcije Moskvi. Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac i pozvao na suđenje za ratne zločine nakon što je svet bio užasnut telima civila otkrivenih u ukrajinskoj Buči.

- Videli ste šta se dogodilo u Buči. To potvrđuje da je on ratni zločinac - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

Otkriće masovne grobnice i vezanih tela upucanih iz neposredne blizine u Buči, gradu blizu Kijeva koji je oslobodila ukrajinska vojska, moglo bi da podstakne Sjedinjene Države i Evropu da uvedu dodatne sankcije Moskvi.

- Moramo da prikupimo informacije. Moramo da nastavimo da šaljemo Ukrajini oružje koje joj je potrebno da nastavi borbu. I moramo da prikupimo sve detalje kako bismo mogli da imamo suđenje za ratne zločine. Putin je 'brutalan', a ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to videli - rekao je Bajden.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, oštro je odgovorila na tvrdnje predsednika Amerike.

Foto: Printscreen YouTube/ The Circus on SHOWTIME

- Bajden poziva na suđenje za ratne zločine. Odlična ideja, hajde da počnemo sa bombardovanjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. U Srebrenici se još mogu naći glavni režiseri ovog scenarija. I naravno, trgovina organima na Kosovu pod okriljem američkih zvaničnika. Čim završe, mogu odmah da počnu sa nuklearnim bombardovanjem Japana - rekla je Zaharova.

- Snimci mrtvih civila u ukrajinskom gradu naručile su Sjedinjene Države kao deo zavere da se okrivi Rusija - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.