AKTUELNO

Najmanje šest osoba je stradalo u zemljotresu, koji je jutros pogodio južnu obalu Meksika, a predsednik te zemlje Enrike Penja Nijeto izjavio je da je to "najjači zemljotres" u toj zemlji u poslednjih 100 godina.

Nijeto je rekao da je bio veći od zemljotresa koji je Meksiko pogodio 1985. godine, kada je više hiljada ljudi stradala u četiri meksičke zemlje, preneo je AP.

On je dodao da je usledilo 62 potresa i upozorio da postoji mogućnost da bi jedan, jačine 7,2 stepena Rihterove skale, mogao da pogodi tu zemlju u narednih 24 sata.

Foto: Tanjug

Geološki topografski institut SAD javio je da je zemljotres bio jačine 8,1 stepeni Rihterove skale, ali predsednik tvrdi da je bio 8,2 stepena Rihterove skale, što ga čini najvećim u poslednjih 100 godina u Meksiku.

Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pijijijapan na dubini od 33 kilometra, prenosi Rojters.

Pacifički centar za upozorenja saopštio je da postoji opasnost od cunamija.

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Odmah se spremite za OLUJNI UDAR i ponesite samo ono što vam je neophodno

Predsednik je naveo da je oko 50 miliona Meksikanaca osetilo potres i upozorio da bi broj poginulih mogao da poraste, preneo je Bi-Bi-Si.

Prijavljeno je da su četiri osobe poginule u saveznoj državi Čijapas, u blizini epicentra, a još dve u saveznoj državi Tabasko. Kako je ranije javljeno, među žrtvama je i dvoje dece.

Guverner Tabasko pokrajine Arturo Nunjez izjavio je da je jedno dete poginulo kada se zbog potresa srušio zid, a jedna beba je poginula u dečijoj bolnici kada je zbog nestanka struje, prekinuto napajanje inkubatora.

Foto: Tanjug

Zemljoitres je jutros pogodio južnu obalu Meksika i pokrenuo cunami, pri kome je najveći talas iznosio 0,7 metara. Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pihihapan na dubini od 33 kilometra, a mogli su da ga osete i stanovnici Meksiko sitija.

#Meksiko

#Zemljotres

'