AKTUELNO

Iz obaveštajnih službi upozoravaju da teroristi vode računa o porukama Islamske države u kojima se od njih traži da ne vraćaju u Siriju.

Obaveštajni stručnjaci procenjuju da pripadnici Islamske države imaju između 60 i 80 operativaca koji se kriju u Evropi kako bi izvršili napade.

Holandski koordinator za borbu protiv terorizma Dik Šuf je u intervjuu za AP rekao da teroristi vode računa o porukama od Islamske države u kojima se od njih traži da ne dolaze u Siriju i Irak, već da se spreme za napade u Evropi.

U poslednjih šest meseci, dodao je Šuf, broj stranih terorističkih boraca nije porastao, ali činjenica da ne putuju ne znači da je potencijalna pretnja od onih koji bi putovali smanjena.

Prema njegovim rečima, vojne operacije protiv pripadnika Islamske države i Siriji i Iraku dovode do "raspršivanja" boraca i pristalica te ekstremističke organizacije, preneo je AP.

To će, ocenio je, verovatno dovesti do postepenog povećanja broja izbeglica koja će predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti Holandije i drugih evropskih zemalja.

Šuf je, takođe, upozorio da iako Holandija nije bila meta velikog napada islamskih ekstremita, poput onih koji su se dogodili u Belgiji i Francuskoj, "realne su šanse" da se on dogodi.J. Stanković

#Napad

#Sirija

#Terorizam

'