AKTUELNO

Novinar Milorad Komrakov, autor tri knjige o koronavirusu, objavio je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

Pentagon se nije bavio ispitivanjima virusa korona slepih miševa u biološkim laboratorijama u blizini granica Rusije samo u Ukrajini, već i u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Turskoj, Jordanu i Kini, saznali su novinari Sputnjika nakon proučavanja dokumenata američkih službi. Projekat istraživanja slepih miševa i infekcije izazvane virusom korona u tajnoj laboratoriji „Lugar" u Tbilisiju, koji finansira Ministarstvo odbrane SAD je u toku, a predviđeno je da će u potpunosti biti sproveden do 1. oktobra 2022. godine.

Aktivnosti američkih biolaboratorija u Ukrajini pokazuju da su se SAD spremale za biološki rat. Ovo otkriće moglo bi da preokrene svetsko javno mnenje o specijalnoj ruskoj intervenciji, kao i da joj da šire značenje od onoga zbog čega je pokrenuta. Otkriće biolaboratorija baca veliku moralnu ljagu na SAD i Ukrajinu.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, izjavio je da je cilj bioloških istraživanja u Ukrajini, koje finansira Pentagon, stvaranje mehanizma za tajno širenje smrtonosnih patogena, istakao je on. Prema Konašenkovim rečima u ovim laboratorijama sprovođeni su eksperimenti sa virusima korona slepih miševa, a dokumenti koji su pali u ruske ruke pokazuju da je američka strana planirala da 2022. radi i na patogenima ptica, slepih miševa i gmizavaca u Ukrajini, uz dalji prelazak na proučavanje mogućnosti da prenose afričku svinjsku kugu i antraks.

„Naučna istraživanja – borba s oružjem za masovno uništenje. Rizici nastanka zoonoza, koje prenose slepi miševi u zapadnoj Aziji" – tako glasi opis programa Pentagona. Prema informacijama, ukupna suma kojom su finansirana istraživanja američke vlade, u skladu sa dokumentima iznosi oko 10,2 miliona dolara: od toga 6,5 miliona dolara u Gruziji, Jermeniji, Azebejdžanu, Turskoj i Jordanu, dok je 3,7 miliona dolara izdvojeno za istraživanja u Kini. Program je osmišljen u trajanju od pet godina i sprovodi ga američka neprofitna organizacija „Eko Helt Alijans". Ista laboratorija-izvođač pod kontrolom Pentagona „Eko Helt Alijans" sa sedištem u Njujorku, takođe je prikupljala uzorke slepih miševa i virusa korona, zajedno sa kineskim naučnicima sa Instituta za virusologiju u Vuhanu. Vuhan se smatra epicentrom širenja kovida 19, koji je izazvao pandemiju. Kako pokazuju dokumenti, objavljeni na veb stranici američke vlade za praćenje državnih rashoda SAD, „Eko Helt Alijans" dobila je dodatnih 3,7 miliona dolara pomoći od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) za prikupljanje i proučavanje virusa korona slepih miševa u Kini od 2014. do 2019. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su biolaboratorije koje su osnovale i finansirale SAD u Ukrajini, eksperimentisale sa uzorcima virusa korona slepih miševa. Prema rečima Igora Konašenkova, portparola ruskog Ministarstva odbrane, Sjedinjene Američke Države su na teritoriji Ukrajine sprovodile projekat proučavanja prenosa patogena divljih ptica koje migriraju između Ukrajine i Rusije i drugih susednih zemalja.
Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland potvrdila je da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti i da SAD trenutno rade na sprečavanju njihovog pada pod kontrolu ruskih snaga. Tim povodom oglasio i Pentagon koji je saopštio da nisu tačni navodi da su Sjedinjene Američke Države koristile biolaboratorije u Ukrajini za izradu biološkog oružja.

Sva ozbiljna istraživanja visokog rizika sprovode se pod direktnim nadzorom specijalista iz SAD - saopštio je ruski vojni resor. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je "potvrđena činjenica direktnog plaćanja Pentagona za učešće u istraživanju". Više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa - buvama i krpeljima – prebačeno je iz biološke laboratorije u Harkovu u inostranstvo. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Amerikanci su već uspeli da evakuišu većinu dokumentacije iz laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, uključujući baze podataka, biomaterijale i opremu, u Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i američki konzulat u Lavovu. Za sada ne postoje dokazi koji potvrđuju ruske navode o gore navedenim projektima u Ukrajini, dok se Kijev još uvek nije oglasio ovim povodom. Rusko Minstarstvo odbrane je reklo da su Ukrajina i Nemačka sarađivale na polju proučavanja opasnih virusa, uključujući i denga groznicu.

Prema ruskom Ministarstvu, ukrajinske i nemačke institucije sarađivale su od 2016. do 2021. godine. Još uvek ne postoji reakcija Ukrajine i Nemačke o do sada najozbiljnim optužbama Rusije.

Ako dokumenti, koji bi, prema rečima ruskog zvaničnika uskoro trebalo da budu stavljeni na uvid javnosti, pokažu da su laboratorije bile stavljene u funkciju vođenja biološkog rata, ne bi bila ugrožena samo Rusija i ukrajinsko stanovništvo. Bila bi to i globalna opasnost, kaže Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije. Na ovaj način, dodaje Gajić, kompromituje se i kijevski režim, ne samo u očima svetskog javnog mnenja, već i u očima sopstvenog stanovništva. Prema rečima gostujućeg profesora na Moskovskom državnom univerzitetu za međunarodne odnose (MGIMO), Stevana Gajića, otkriće biolaboratorija u Ukrajini je nešto što će kompromitovati Vašington kao nikada do sada.

„Ova buka protiv Rusije bez presedana, posebno gušenje ruskih medija van granica Rusije, govori o tome da postoji strašna nervoza i da nešto mora da se sakrije. Očigledno je da su Rusi znali šta da traže, da su imali informacije da se ove stvari dešavaju, i da je od bezbednosti Ukrajine, teritorijalnog suvereniteta, brige za stanovništvo i svih ostalih fraza koje čujemo poslednjih dana, da ih nešto zaista žulja što može njih da kompromituje“, objašnjava Gajić.

Otkriće aktivnosti biolaboratorija u Ukrajini otvara mnoga pitanja vezanih i za pandemiju koronavirusa. S obzirom da je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su u američkim biolaboratorijama u Ukrajini vršeni eksperimenti sa koronavirusom slepih miševa, postavlja se pitanje porekla pandemije Kovida-19, kaže Aleksandar Gajić.

#Pink.rs