AKTUELNO

Portal Pink.rs, 13. marta 2022. godine, objavio je tekst sa naslovom: NAKON UPOZORENJA, USLEDIO NAPAD: Ovako je granatiran najveći NATO centar za obuku ukrajinske vojske (VIDEO), koju je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao lažna vest.

Naime, na portalu Pink.rs originalno je u ovom članku tvrđeno da je Rusija raketirala "NATO centar" na zapadu Ukrajine, što ne odgovara u potpunosti činjenicama.

Kako se ističe u analizi sajta Raskrinkavanje.ba, u kompleksu u u Javorivu, koji je Rusija granatirala, nalazi se Međunarodni centar za očuvanje mira i sigurnosti u kom su “trupe iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske, Letonije i drugih zapadnih saveznika obučavale ukrajinske snage, počevši od 1990. godine.

Kako ističe raskrinkavanje.ba pozivajući se na članak Njujork Tajmsa, ovaj centar predstavljao je “ključnu vezu između ukrajinskih oružanih snaga i vojski Zapada pre rata.Zaključak analize je da je reč o centru u kom instruktori/ke iz zemalja NATO alijanse jesu sprovodili obuke u godinama prije početka rusko-ukrajinskog rata, ali je centar ukrajinski, a ne Alijansin.

O žrtavama

Nakon napada na Javoriv, rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je tom prilikom ubijeno “180 stranih plaćenika/ca”. Nezavisne potvrde ove informacije nema, a zvanični izvještaji navode, kako je istaknuto, da je u Javorivu stradalo 35, a povrijeđeno najmanje 130 ljudi.

Zvaničnik/ca NATO-a, kako navodi Reuters, na pitanje da li je u granatiranom kompleksu bilo osoblja Alijanse odgovorio/la je da “nema NATO osoblja u Ukrajini”. Portparol Pentagona John Kirby potvrdio je za Washington Post 13. marta 2022. da “nijedan američki vojnik/inja nije ubijeni/a napadu”.

Dve verzije o napadu

Dve su verzije kako je izveden napad. Prema prvoj rano jutros iz baze Engels u Stavropljskoj oblasti poleteli su strateški bombarderi Tu-160 koji su poleteli prema Belorusiji i sa njene teritorije ispalili navodno 30 krstarećih raketa Kh-101 koji su pogodili zgrade , spavaonice, skladišta, poligon. Prema drugoj verziji ispaljene su krstareće rakete tipa Kalibr sa brodova u Crnom moru.

Na snimcima, koji su objavljeni na kanalu Telegram vide se demolirane zgrade, vojnici u polu šoku koji tumaraju, dok se u daljini vidi dim.

Inače Ministarstvo odbrane Ukrajine ranije je redovno izveštavalo da ukrajinske trupe zajedno sa instruktorima NATO-a izvode vežbe u Lavovskoj oblasti.

Naime, u tom centru su se obučavale ukrajinske jednice pod mentorstvom SAD, Velike Britanije i Kanade, pre nego što su odlazile u Donbas i Luganske da se bore protiv proruskih jednica. Obuka se sprovodila pod nazivom Joint Multinational Training Group-Ukraine (JMTG-U) i počela je 2015. i trajala je do kraja februara, kada su se navodno svi zapadni instruktori povukli. Da li su se ponovo vratili kad je počela invazija je za sad pitanje o kome mpže da se samo nagađa.

Rusija je „napala Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednost u blizini Lavova. Ovde rade strani instruktori", tvitovao je ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov kaže da se „informacije o žrtvama tek razjašnjavaju“.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 26. april 2024. godine.