AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je u okviru uživo ažurirane dnevne vesti 1. marta 2022. informaciju sa naslovom: SEDMI DAN RATA U UKRAJINI: Jezivi snimci iz Harkova, poginula pripadnica OEBS-a! 'Putin 4. marta u Rusiji uvodi ratno stanje!', koja je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenjena kao LAŽNA VEST.

U okviru okviru uživo ažuriranog dnevnog članaka objavili smo informaciju u 9.07 sati Da su Ukrajinci zaplenili oko 20 automobila OEBS-a u Kramatorsku i da je sudbina osoblja nejasna, što se ispostavilo kao lažna vest.

Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku, što je utvrđeno i u analizi portala Raskrinkavanje.ba.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a”, ocenjeni su kao lažna vest.

Šta su činjenice?

Na zvaničnom Tvitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. Takođe, kako ukrajinski fact-checking portal StopFake navodi u članku od 2.3.2022. godine, predstavnik/ca misije OEBS-a u Kramatorsku je u komentaru za njihov portal demantovao/la navode o “zarobljavanju” njihovih vozila.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje i dnevne izveštaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji.

U izveštaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku. Dakle, Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku.

U skladu sa navedenom analizom naslov i tekst naše vesti su korigovani.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje dnevne izveštaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji, te u svom izveštaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku. Takođe, na zvaničnom Tnjitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. Informacija DNR-a koju smo preneli bez provere u prvobitnoj vesti je netačna.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 29. april 2024. godine.

Autor: