AKTUELNO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je novi video snimak u kom je rekao da je Rusija, koja je započela rat u njihovoj zemlji zlo koje se mora zaustaviti.

Zelenski je naglasio da niko u svetu neće oprostiti Ruskoj Federaciji zločine.

- Ovde je Ukrajina. Evo Evrope. Evo 2022.godine. Zlo naoružano raketama, bombama i artiljerijom mora odmah da se zaustavi. Pokažite da čovečanstvo može da se brani - rekao je Zelenski.

On je naglasio da sada treba razmotriti potpuno zatvaranje neba za ruske rakete, avione i helikoptere, kao i da će o ovoj meri već razgovarao sa svojim partnerima.

Zelenski je takođe rekao da Rusija, "koja čini zločine protiv civilnog stanovništva", ne može biti članica Saveta bezbednosti UN.

- Ruske snage su danas brutalno granatirale Harkov. Ovo je očigledno ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Ni jedan vojni objekat. Desetine zapisa očevidaca dokazuju da se nije radilo o jednoj lažnoj salvi, već o namernom uništavanju. Rusi su znali gde pucaju - rekao je on.

Dodao je da će sigurno postojati međunarodni tribunal "za ovaj zločin".

- Ovo je kršenje svih konvencija. Niko na svetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod - rekao je on.

Naveo je da je za pet dana invazije, Ukrajinu pogodilo 56 raketnih udara, i da je ispaljeno 113 krstarećih projektila.