AKTUELNO

Juče su najavljeni pregovori Kijeva i Moskve, koji će se održati na neutralnom terenu na granici Ukrajine i Belorusije

Peti dan rata u Ukrajini. Očekuje se da će tokom jutra početi pregovori Kijeva i Moskve, na neutralnom terenu između Ukrajine i Belorusije. Za danas je zakazana i hitna, specijalna sednica Generalne skupštine UN.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je u nedelju da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti.

U nedelju su i najavljeni pregovori Kijeva i Moskve, na neutralnom terenu na granici Ukrajine i Belorusije.

Do njih ipak nije došlo tokom jučerašnjeg dana, zbog, kako je rečeno, "veoma komplikovanih logističkih i bezbednosnih mera" za ukrajinsku delegaciju. Očekuje se da će se pregovori održati u ponedeljak ujutru, javio je Tas, pozivajući se na neimenovani izvor.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da ne veruje u pozitivan ishod pregovora, ali da treba da se iskoristi svaka šansa za postizanje mira.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio je da za danas sazove retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za".

Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, "ofanzive u Ukrajini"..

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da se očekuje da Generalna skupština glasa o sličnoj rezoluciji već u sredu.

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Stalni predstavnik Rusije u UN vasilij Nebenzja rekao je da je kriza u Ukrajini izazvana je "zatvaranjem očiju" Zapada na neonacističke zločine u Donbasu.

Francuska je najavila da će danas podneti rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre i "nesmetan humanitarni pristup" Ukrajini, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Juče je održana i sednica Saveta bezbednosti na kojoj je odlučeno da se sazove hitna specijalna sednica Generalne skupštine UN, povodom rata u Ukrajini.

Drugi dan zaredom Evropska unija uvodi sankcije Rusiji. Ovog puta je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve letelice koje su u ruskom vlasništvu, koje imaju rusku registraciju, ili su pod ruskom kontrolom. Takođe, zabrana se odnosi i na privatne avione ruskih bogataša.

Autor: