AKTUELNO

U subotu ujutru vodila se žestoka ofanziva na više ukrajinskih gradova, trećeg dana od kako je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio "početak specijalne vojne akcije" u susednoj zemlji. Borbe se i dalje vode u Kijevu i okolnim gradovima, a ruski mediji tvrde da je ruskoj vojsci naređeno da napreduje u svim pravcima.

Ključni događaji trećeg dana rata:

* Fokus je na borbama u Kijevu. Ruske snage ušle su juče u predgrađe grada, odjekuju eksplozije, čuje se pucnjava u i oko grada

* Ukrajinske oružane snage javljaju da su tokom noći srušile brojne ruske "neprijateljske ciljeve", među kojima dva aviona, tenk...

* Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vođstvo, koje je označio kao "bandu narkomana i neonacista koji su se smestili u Kijevu i uzeli za taoce čitav ukrajinski narod".

* Američko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je pokrenut ruski "amfibijski napad" na Mariupolj, obalski grad na jugoistoku Ukrajine.

* Savet bezbednosti UN-a izglasalo je rezoluciju u kojoj se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasalo 11 država članica, tri su bile suzdržane (Kina, Indija i UAE), a jedna je bila protiv (Rusija). Kako Rusija drži veto, rezolucija nije potvrđena.

* Sjedinjene Države nametnule su sankcije Vladimiru Putinu, ministrima spoljnih poslova i osbrane Sergeju Lavrovu. Lične sankcije Lavrovu i Putinu već su objavile i EU, Britanija i Kanada.

TOK TREĆEG DANA:

23:59 - Kijev se sprema za paklenu noć!

Kako javljaju lokalni ukrajinski mediji, očekuje se bombardovanje Kijeva: "Građani Kijeva sada moraju da dođu do najbližeg skloništa. Očekuje se jak vazdušni napad", stoji u objavi na Tviteru.

23:25 - "Kijev će biti napadnut za 30-60 minuta"

Za 30-60 minuta Kijev će biti napadnut. Cilj je Besarabska pijaca u centru prestonice, rekla je narodna poslanica Lesija Vasilenko.

23:22 - EU zamrzava sredstva!

Imovina Centralne banke Rusije je 643 milijarde dolara i sva je zamrznuta, prenose ukrajinski mediji.

23:08 - KIjev u mraku iščekuje napad...

23:03 - Ukrajinski premijer optužio Rusiju za ratne zločine

Ukrajinski premijer Denis Šmihail optužio je Rusiju za ratne zločine nakon gađanja civilnih ciljeva i rekao je da će Moskva morati da se suoči sa Međunarodnim sudom.

- Ruska vlada ne razume da se ne bore samo sa vladom. U stvari bore se protiv celog ukrajinskog naroda - rekao je on.

On je večeras saopštio da Ukrajina zatvara granice sa Rusijom i Belorusijom, osim za ukrajinske državljane u inostranstvu.

22:59 - Džonson: Britanija će prihvatiti izbeglice iz Ukrajine

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da je njegova zemlja spremna da primi izbeglice iz Ukrajine.

22:54 - Rusija: Ne postoje prepreke u vodosnabdevanju Krima iz Ukrajine

Zamenik komandanta ruske crnomorske flote rekao je da ništa ne ometa snabdevanje Krima vodom iz Ukrajine prkeo Severnokrimskog kanala.

22:42 - Kličko: "U Kijevu 14 ubijeno i 71 povređenih"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da je 14 pripadnika odbrambenih snaga Ukrajine i šest civila, medju kojima i jedno dete, ubijeno otkako su ruske snage pokrenule napad na Kijev. Kličko je na platformi Telegram naveo da je 71 osoba povređena, među kojima je 25 civila, od kojih je troje dece, prenosi državna ukrajinska agencija Ukrinform.

Savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko naveo je na Telegramu da je dečak ubijen u napadu ruske vojske na Kijev, dodaje Ukrinform.

22:40 - Pogođeno Zaporožje, gori trolejbuski depo, pored vojne jedinice.

22:39 - Jake eksplozije u blizini Višgoroda

22:39 - Kijevom odzvanjaju sirene za opasnost

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Kijevu, javlja Bi-Bi-Si. Kako navodi britanski javni servis, ukrajinska prestonica sprema se za još jednu noć napada Rusije.

U Kijevu će od danas popodne do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je ranije danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

22:17 - Mišel: EU će olakšati isporuke vojne pomoći Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je večeras da će EU i odbrambeno pomoći Ukrajini.

- Olakšaćemo isporuke vojne pomoći Ukrajini. Demokratska Ukrajina će pobediti - poručio je Mišel sa svog Tviter naloga.

Mišel je retvitovao raniji današnji tvit šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je za sutra u 18 časova zakazo virtualni sastanak Saveta ministra EU koji bi trebalo da donesu odluku o hitnom paketu evropske pomoći vojnim snagama Ukrajine.

22:02 - Ukrajinske izbeglice stigle u Češku i Bugarsku

Prvi specijalni voz sa ukrajinskim izbeglicama stigao je u Češku, a prve izeglice stigle su i u Bugarsku. Ukrajinu je počelo da napušta i osoblje OEBS-a, a više od 115.000 Ukrajinaca već je izbeglo u Poljsku, javljaju agencije.

21:55 - U eksploziji dečje onkološke bolnice u Kijevu poginuo dečak?

Ukrajinski TSN javlja da su Rusi pogodili dečju onkološku bolnicu u Kijevu i da ima poginulih, prenosi Kyiv Independent, ali da zvaničnih potvrda još uvek nema.

Nekadašnji prevodilac ukrajinskog predsednika Juščenka u razgovoru na CNN-u upravo je rekao da su rakete pale na dečju bolnicu u Kijevu. Rekao je da se ta bolnica nedaleko od njegove zgrade. Rekao je da je jedno dete navodno izgubilo život.

21:35 - Ukrajina počela da zatvara granice!

Ukrajina zatvara svoje granice prema Rusiji i Belorusiji, saopštio je premijer Denis Šmihail.

U video izjavi koja je objavljena na Telegramu on je rekao da će samo građanima Ukrajine biti dozvoljeno da pređu iz Rusije i Belorusije u Ukrajinu.

On međutim nije saopštio kada će zatvaranje granica stupiti na snagu.

21:33 - Ukrajinski TSN javlja da su Rusi pogodili dečju onkološku bolnicu u Kijevu i da ima poginulih, prenosi Kyiv Independent.

21:32 - Mediji u Ukrajini izveštavaju da je u toku "užasno granatiranje Harkova"

21:24 - Gužva na granici između Poljske i Ukrajine

Više hiljada izbeglica približava se granici sa Poljskom, na kojoj je za sada dozvoljen prolaz samo ženama i deci.

21:20 - Nižin: Uzbuna za vazdušni napad

21:10 - U Harkovskoj oblasti ukrajinski branioci pronašli su kasetne bombe sa minama "Petal", zabranjene u celom svetu Ženevskom konvencijom, saopštava ukrajinska ambasada.

21:07 - Ukrajinski mediji: U Kijevu uništena grupa diverzanata

21:02 - Papa pozvao Zelenskog, izrazio "najdublju bol"

Papa Franja pozvao je danas telefonom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i izrazio "najdublju bol" zbog patnji Ukrajine, saopštila je Ambasada Ukrajine u Vatikanu. Ambasada je to objavila na svom nalogu na Tviteru.

20:54 - Ambasador Srbije u Kijevu: Jedan broj državljana Srbije napustio Ukrajinu

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je danas da je jedan broj građana Srbije evakuisan iz Ukrajine i pre nego što je izdata preporuka ambasade, a da se jedan broj naših državljana trenutno vraća iz te zemlje.

On je u izjavi za RTS istakao da je ambasada u kontaktu sa državljanima Srbije koji trenutno pokušavaju da napuste Ukrajinu. "Pratim kretanje onih državaljana koji su se javili. Oni mi se javljaju povremeno tako da znam dokle su stigli da bismo imali informaciju kada napuste zemlju", rekao je Jovanović.

Dodao je da su u ambasadi dobili informaciju da će ukrajinske železnice u večernjim satima od 19.50 pa do 22.37 imati vozove koji polaze iz Kijeva u pravcu zapada.

20:21 - Roman Abramovič se "povukao" sa čela Čelsija

Vlasnik aktuelnog šampiona Evrope Čelsija Roman Abramovič saopštio je da predaje upravljanje klubom poverenicima Čelsijeve dobrotvorne fondacije. Abramovič, koji je na čelu Čelsija gotovo 20 godina, morao je da se odluči na ovakav potez zbog velikog pritiska javnosti u vezi sa situacijom na istoku Evrope, tačnije ruskom napadu na Ukrajinu.

20:08 - "Niko ne sme da vas bije", ruska verzija

Ruski predsednik Vladimir Putin kao da je "oživeo" nekadašnjeg predsednika SRJ i haškog optuženika Slobodana Miloševića, jer poruke koje je poslao nekoliko dana uoči napada na Ukrajinu podsetile su na Miloševićevu matricu, dobro poznatu iz 90-ih godina na Zapadnom Balkanu.

19:52 - "Nemačka će Ukrajini isporučiti protivtenkovsko oružje"

Nemačka će Ukrajini isporučiti 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 raketa zemlja-vazduh "stinger" iz zaliha Bundesvera, kako bi mogla da se brani od napada Rusije, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc. "Ruska invazija na Ukrajinu označava prekretnicu. Naša je dužnost da damo sve od sebe da podržimo Ukrajinu u odbrani od Putinove invazione vojske", napisao je Šolc na Tviteru, preneo je Rojters.

19:39 - Sajber napad na sajt "RIA Novosti"

Sajt agencije "RIA novosti" izložen je snažnom sajber napadu, objavljeno je iz ovog ruskog medija. "Sajt agencije "RIA novosti" je pod masovnim DDoS napadom, uglavnom iz inostranstva, što se dešava drugi dan zaredom, nakon najave "Anonimusa" o sajber-ratu protiv Rusije i sankcija Zapada u oblasti informacionih tehnologija", saopštile su tehničke službe agencije.

19:33 - Eksplozija u Lugansku?

U gradu Rovenki u Lugansku došlo je do eksplozije, a navodno je raketa pogodila naftovod

19:30 - Bajden: Alternativa ogromnim sankcijama Rusiji je Treći svetski rat

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

- Imate dve opcije. Započnite Treći svetski rat, uđite u rat sa Rusijom, u suštini. Ili, uverite se da zemlja koja se ponaša tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cenu za to što je to uradila - rekao je Bajden u intervju sa voditeljem podkasta Brajanom Tajlerom Koenom u subotu.

19:23 - Ukrajina: "Ruske snage blizu nuklearne elektrane u Zaporožju"

Ruska vojska približava se ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, na jugoistoku zemlje, saopštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko. Kako je naveo, ruske snage su usmerile rakete ka tom mestu, prenosi Rojters.

Rusija je ranije zauzela nekadašnju nuklearnu elektranu u Čenobilju, udaljenu oko 100 kilometara severno od Kijeva.

19:11 - Alijev i Erdogan ponudili da organizuju pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su predsednici Azerbejdžana i Turske, Ilham Alijev i Redžep Tajip Erdogan, ponudili da organizuju pregovore sa Rusijom. Zelenski je pozdravio ovaj predlog u obraćanju putem video snimka na Telegramu, prenosi TAS S.

19:05 - Emotivne scene pred derbi Premijer lige između Evertona i Mančester sitija

18:58 - Poginulo dvoje Grka

Dvoje Grka je poginulo, a još šest je ranjeno kada je Rusija bomabrdovala oblast nedaleko od Marijupolja u Ukrajini, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Atini nakon verbalnog demarša.

Bombardovanje se dogodilo na prilazima selima Sartana i Bugas, a među povređenima je jedno dete, saopštilo je grčko Ministarstvo. "Pogibija naših sunarodnika izaziva veliku žalost i ljutnju zbog ovog neprihvatljivog ruskog napada na civile", saopštio je premijer Kirjakos Micotakis.

18:56 - U Kijevu se oglasile sirene: Svi u sklonište

18:52 - U toku napad na važan poomorski grad

CNN javlja kako je u toku veliki napad na strateški pomorski grad Nikolajev na jugu Ukrajine. Rusi ga napadaju iz vazduha i sa tla. CNN piše kako je do napada došlo nakon što su ukrajinski vojnici ispalili hice upozorenja pri čemu su otkrili nekoliko sabotera.

Grad koji se nalazi kod Crnog mora podigao je svoj most danas za šta meštani kažu da se događa vrlo retko. Most je navodno podignut kako bi se prekinula veza između severnog i južnog dila grada nakon što su se pojavile nepotvrđene informacije oko iskrcavanja ruskih padobranaca u severnim delovima grada.

18:44 - Kolona ruskih tenkova ka Harkovu

Velika kolona ruskih oklopnih vozila prošla je u subotu pored dopisnika CNN-a Frederika Plejtgena i uputila se ka ukrajinskoj teritoriji i gradu Harkovu. „Ovo je nešto... šta smo videli tokom celog dana, da se sve više ove teške opreme kreće prema liniji fronta“, izvestio je on iz blizu Belgoroda u Rusiji.

Takođe je rekao da su on i njegov tim danas čuli više raketnih bacača nego prethodnih dana.

18:38 - Ispovest Srbina zaglavljenog u Ukrajini

"Bombardovanje 1999. godine me je zateklo na Kosovu, u rodnom Uroševcu. Sada, 23 godine kasnije, opet gledam te slike užasa. 21. vek, srce Evrope, i opet bombe padaju. Nadam se samo da će se sve ovo zaustaviti i da neće nevini stradati, mada sam već čuo da ima dosta žrtava. Zgrade se obnove, putevi se obnove, mostovi izgrade, ali mrtvi nikada ne ustaju...", reči su čoveka iz Srbije, koga se sticajem okolnosti i posla našao u Kijevu, noći kada je započeo napad Rusije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug AP/Sergei Grits,Andrew Marienko, Efrem Lukatsky

Iako su postojale indicije da će Rusija napasti Ukrajinu, kaže da nije verovao da će ipak i doći do toga, te je pre nekoliko dana seo u svoj kamion i zaputio se na uobičajnu rutu. Međutim, u noći srede na četvrtak, bojazan je postala istina.

18:36 - Zelenski: Deca se rađaju u skloništima, neprijatelj nema šanse

Borićemo se dokle god bude potrebno da se zemlja oslobodi. Ako se deca već rađaju u skloništima, čak i kada se granatiranje nastavi, onda neprijatelj nema šanse u ovom nesumnjivo popularnom ratu.

Foto: Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office

18:23 - Zatvoren vazdušni prostor za rumunske avione

Rusija je zatvorila svoj vazdušni prostor za rumunske avio-prevoznike zbog "neprijateljske odluke vazduhoplovnih vlasti" te zemlje, saopštila je danas ruska federalna agencija za avijaciju. Prethodno je Rumunija objavila da će zabraniti ruskim prevoznicima da koriste njen vazdušni prostor, čime se pridružila drugim evropskim državama nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

18:09 - Nemačka odobrila izvoz oružja u Ukrajinu

Nemačka je odobrila isporuku 400 raketnih bacača (RPG) Ukrajini od strane Holandije, prenosi Rojters.

Nemačka se suočila sa kritikama zbog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini za razliku od drugih zapadnih saveznika. Odobrenje označava promenu politike. "Odobrenje je potvrdila kancelarija kancelara", rekao je u subotu portparol ministarstva odbrane za Rojters. RPG-ovi dolaze iz zaliha nemačke vojske.

Nemačka ima dugogodišnju politiku neizvoza oružja u ratna područja, delimično ukorenjenu u njenu krvavu istoriju 20. veka i pacifizam koji je rezultirao. Zemlje koje žele da pređu nemački izvoz oružja moraju prvo da podnesu zahtev za odobrenje u Berlinu.

18:05 - Kirilenko: "U Donjeckoj oblasti danas ubijeno 19 civila"

Najmanje 19 civila je ubijeno, a 73 ranjeno danas u granatiranju ruskih snaga u Donjeckoj oblasti, tvrdi predsednik civilno-vojne administracije Donjecke oblasti Pavel Kirilenko, a prenosi ukrajinski Interfaks. "Kao posledica ruskog granatiranja 26. februara, 19 civila je ubijeno, a 73 je ranjeno", naveo je Kirilenko na društvenim mrežama, prenosi Rojters pisanje Interfaksa. Kirilenko je rekao da je najviše žrtava bilo u Volnovaki, njih 15.

17:53 - Najteže borbe u Harkovu

Najteže borbe u Ukrajini vode se "u i oko Harkova", rekao je u subotu visoki zvaničnik američke odbrane. Zvaničnik je rekao da su SAD takođe videle „tvrd otpor severnom napredovanju ka Kijevu“, prenosi CNN.

"Ali najteže borbe koje još uvek procenjujemo su u i oko Harkova", dodao je zvaničnik. Ruske snage se suočavaju sa otporom svojoj invaziji na severnom delu Ukrajine duž dve ose, rekao je zvaničnik: „dole prema Kijevu i generalno od Belgoroda prema Hakrovu“.

Ruske snage se suočavaju sa „manjim otporom na jugu“, dodao je zvaničnik, piše CNN.

17:52 - Rusi zauzeli teritoriju bivšeg aerodroma Berdjansk

17:35 - Građani dobili uputstva: Evo kako da napadnu Ruse

17:12 - Moskva sprema odgovor na suspenziju iz SE

Rusija će uskoro doneti odluku kako da odgovori na suspenziju članstva u Savetu Evrope, koji je izgubio nezavisnost, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zaharova je navela da je odluka Saveta Evrope da suspenduje ovlašćenja Rusije u toj organizaciji "otvoreno politizovana".

17:11 - Ruska vojska digla u vazduh branu koja je blokirala vodu Dnjepra za Krim

Branu na Severnokrimskom kanalu, koja je blokirala protok vode od Dnjepra ka Krimu, digla je u vazduh ruska vojska, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

"Rad na vraćanju vode Dnjepra na Krim se nastavlja", napisao je on na VKontakteu.

16:59 - "Živ Rus 100 dolara, ubijen 50"

Ukrajinski poslanik Dmitro Solomčuk nudi nagradu za uhvaćene ili ubijene ruske vojnike. Kako kaže, bila bi i veća ali "nisu vredni toga".

16:58 - Šef ukrajinskih graničara beloruskom: "Prokleti da ste, zveri!"

16:57 - Anonimusi preuzeli odgovornost za napad na sajtove Kremlja

Međunarodna hakerska grupa tvrdi da su i u subotu izveli sajber napade na sajtove vlade Rusije.

U petak su isto pojedini sajtovi bili nedostupni, ali je Kremlj negirao napad Anonimusa.

16:45 - Sirene za vazdušnu opasnost

Kijev Independent je upravo objavio kako je oglašena vazdušna opasnost u više ukrajinskih gradova.

16:32 - Rusima naređena totalna ofanziva

Dopisnik "Gardijana" objavio je na Tviteru da su sve ruske jedinice dobile naredbu za napredovanje u svim sektorima. Dodaje da ruska agencija piše da je naredba stigla iz Ministarstva obrane nakon što je Ukrajina odbila pregovore.

16:29 - Američki zvaničnik: Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu

Rusija je navodno poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u protekla 24 sata, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

16:16 - Britanija vojno ojačava istočno krilo NATO-a

Brodovi Kraljevske mornarice, trupe britanske vojske i lovci Kraljevskog vazduhoplovstva raspoređeni su u istočnoj Evropi kako bi ojačali istočno krilo NATO, saopštilo je danas britanskog Ministarstva odbrane.

HMS "Trent" se nalazi u istočnom delu Mediterana i izvodi vežbe NATO sa helikopterima "merlin" i pomorskim patrolnim avionom RAF P8 Posejdon preneo je CNN.

U saopštenju se kaže da borbeni avioni Tajfun koji lete iz baza na Kipru i u Velikoj Britaniji, sada patroliraju vazdušnim prostorom NATO iznad Rumunije i Poljske, zajedno sa saveznicima iz NATO uz podršku aviona Vojadžer koji obezbeđuju snabdevanje gorivom u vazduhu.

16:09 - Počeo policijski čas u Kijevu

15:56 - Stanovnicima Kijeva zabranjen izlazak iz kuća do ponedeljka u 8 ujutru

U Kijevu će od danas u 17 časova po lokalnom vremenu do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

Foto: Printscreen

Prethodno je grdonačelnik Vitalij Kličko naveo da je produžen policijski čas i da će trajati od 17 do 8 časova svaki dan.

15:53 - Svetlana Tihanovska: Proglašavam se liderkom Belorusije

- Lukašenko je počinio izdaju, učinio je našu zemlju učesnikom invazije na Ukrajinu. Zato se izjašnjavam kao nacionalni lider Belorusije, kako bi zaštitila suverenitet i nezavisnost naše zemlje i predstavljala je u pregovorima o bezbednosti i upravljanju krizama u regionu - rekla je beloruska opozicinarka Svetlana Tihanovska u video snimku na svom Tviter nalogu.

15:42 - Turska demantuje Zelenskog

Turska je saopštila da tek treba da donese odluku o zatvaranju svojih moreuza između Sredozemnog i Crnog mora za rusku mornaricu – uprkos ranijoj tvrdnji ukrajinskog predsednika Zelenskog da je to već odlučeno.

To je prvo zvanično pojašnjenje otkako je Zelenski rekao da je Turska pristala da zatvori plovne puteve za ratne brodove,što bi bila velika odbrambena prednost za Ukrajinu.

Prema Rojtersu, turski zvaničnik je rekao da "nije doneta odluka da se zatvore moreuzi za ruske brodove“. Ako se to ipak dogodi, zatvaranje bi prekršilo konvenciju za crnomorske države koja kaže da je ratnim brodovima dozvoljeno da se vrate u luku tokom rata.

Turska zabranila prolaz ruskim ratnim prodovima kroz Bosfor

Odgovarajući na zahtev Ukrajine Turska je zabranila ruskim vojnim brodovima prolaz kroz Bosfor.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izveštava da se 14 ruskih borbenih grupa kreće ka Kijevu sa severoistoka

Oglasio se Kremlj: Kijev odbio pregovore sa Moskovom

Trećeg dana sukoba u Ukrajini kao bomba je odjeknula vest da je Putin bio naložio da se prekinu specijalne operacije ruskih trupa u toj zemlji. Međutim, ubrzo je tu odluku i povukao.

Medvedov: Rusiji više nisu potrebni diplomatski odnosi sa Zapadom

Rusiji zapravo više nisu potrebni diplomatski odnosi sa Zapadom, rekao je u subotu bivši predsednik i visoki bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev, odbacujući zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

-Ne trebaju nam posebno diplomatski odnosi... Vreme je da zaključamo ambasade i nastavimo kontakte gledajući jedni druge kroz dvoglede i preko nišana, napisao je Medvedev na svojoj stranici na ruskoj društvenoj mreži VK.

Ukrajinske službe: Rusko iskrcavanje kod Lavova je lažna vest

Ukrajinske bezbednosne službe odbacile su izveštaje gradonačelnika Lavova da se 60 ruskih vojnika iskrcalo u regiji preko noći.

Služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je da je informacija lažna i da do takvog sletanja nije došlo. Rečeno je da je ukrajinski helikopter obavio izviđački let u tom području.

-Molimo stanovnike da ostanu mirni!, SBU stoji u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Oglasio se Ramzan Kadirov

Čečenski lider Ramzan Kadirov se oglasio i rekao da još uvek ne šalju nikoga.

-Još nikog ne šaljemo... Danas smo okupili dobrovoljce koji su spremni da u bilo kom trenutku krenu u bilo koju specijalnu operaciju na bilo kojoj teritoriji da bi zaštitili našu državu, naš narod, rekao je Kadirov u Groznom, a prenose RIA. Novosti

Sve teritorije koje je Rusija uspela da osvoji u 3 dana

Rusi šalju veoma moćno oružje, bacač termobaričnih raketa

CNN je objavio snimak iz Rusije na kojoj se vidi veoma moćan raketni sistem TOS-1. Ovaj bacač raketa nalazi se na kamionu i, kako piše CNN, ide prema Ukrajini.

Kličko: U središti grada nema ruskih vojnika

Kijev je pod kontrolom ukrajinske vlade, a u središtu grada nema ruskih vojnika, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

PVO sistem Pancir S-1 viđen u blizini Kijeva

Francuzi zaplenili ruski trgovački brod?

Francuska pomorska policija je u subotu rano ujutro u kanalu La Manš zaplenila brod koji bi prema francuskim vlastima mogao da pripada ruskoj kompaniji osumnjičenoj za kršenje trgovinskih sankcija povezanih sa ratom u Ukrajini.

Holandija i Češka šalju vojnu pomoć Ukrajini

Holandija će poslati 200 defanzivnih raketa Ukrajini u što kraćem vremenskom roku, saopštila je holandska vlada u današnjem pismu parlamentu, a vojnu pomoć šalje i Češka.

MOD Ukrajine: Ruski padobranci pokušali da zauzmu aerodrom Vasilkiv, uništeni su

Saopštili su da su ruski padobranci pokušali da se iskrcaju u oblast Tomilivki, kako bi zauzeli aerodrom Vasilkiv, ali ih je ukrajinska vojska uništila.

Moskva tvrdi da je Zelenski pobegao iz Ukrajine, ali on je i dalje u Kijevu, tvrdi ukrajinska ambasada u velikoj Britaniji.

Ćerka Putinovog portparola na Instagramu napisala ''NE RATU'' . Objava je ubrzo obrisana

Elizaveta Peskova (24), ćerka Putinovog portparola Dmitrija Peskova, na svom Instagramu objavila je stori vezan za napad na Ukrajinu.

Članica ukrajinskog parlamenta: naše žene će štititi naše tlo

Kira Rudik, članica u ukrajinskog parlamenta, objavila je fotografiju na kojoj drži kalašnjikov, uz natpis: “Naše žene će štititi naše tlo na isti način kao i naši muškarci”.

Građani Lavova idu u skloništa

Helikopterski desant kod Lavova

Na društvenoj mreži Tviter pojavio se snimak na kom se može videti helikopterski desant u blizini grada Lavova, koji se nalazi na zapadu ukrajine.

Gradonačelnik Lavova je pre nekoliko minuta saopštio da su se tamo iskrcale ruske trupe. Kako prenose ukrajinski mediji, meta je helikopterski puk u blizini tog grada, zapravo kod Brodija.

Ovo je prvi put da je zapad Ukrajine na meti, ako osvoje aerodrom, faktički će ruske snage izbiti na granicu sa Poljskom.

U Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, municija i PVO sistemi

Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da je u Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, sredstva protivvazdušne odbrane, municija za sve vrste naoružanja i artiljerije, vozila, panciri, gorivo.

Borbe širom Ukrajine, Rusija pokrenula koordinirane raketne i artiljerske napade

Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i artiljerske napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gde je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u centru grada, rekli su vojni zvaničnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u odbrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj evropskoj bezbednosnoj krizi u poslednjih nekoliko decenija, prenosi Rojters.

U Kijevu su eksplodirale artiljerijske granate, rekao je Rojtersov svedok. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Marijupolj, kao i da su se vodile teške borbe u blizini grada Marijupola na jugu zemlje.

Suze u programu uživo

Klajv Majri, reporter BBC-ja, sinoć je izveštavao iz Kijeva. Nalazio se ispred manastira svetog Mihovila, dok su se oko njega čule sirene. Gledaocima je rekao da "se vode žestoke borbe". Potom je najavio svoju kolegincu, a iz oka mu je potekla suza.

Snage ruske armije primećene jutros na jugoistoku Harkova

Beba rođena na stanici podzemne železnice

Svetski mediji prenose vest o bebi rođenoj noćas u improviziranom skloništu, zapravo u podzemnoj stanici metroa u Kijevu.

Brojke ukrajinskog Ministarstva odbrane o ruskim gubicima

Međutim, nije moguće proveriti da li su tačne.

Ukrajinske vlasti: Držimo grad Keršon

Ukrajina tvrdi da njihove snage kontroliraju grad Keršon. Radi se o gradu na jugu zemlje, severozapadno od Krima.

Gradonačelnik Ihor Kolijakev kaže da su odbijeni svi ruski napadi.

Ukrajinci tvrde da su srušili ruski Iljušin-76?

Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni avion Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace.

Narednik ukrajinskog glavnog štaba Valerij Zalužni na Tviteru je objavio da je veliki višenamenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva, tridesetak kilometara od Kijeva.

Rusi osvojili prvi ukrajinski grad

Ruske snage osvojile su u subotu ukrajinski grad Melitopol na jugoistoku zemlje, javila je ruska novinska agencija Interfax. U Melitopolu živi oko 150.000 ljudi. Ako su ruski navodi točni, to bi bio prvi veći ukrajinski grad koji je pao u ruke neprijatelja od četvrtka, kada je počela invazija.

Evakuisana Ambasada Ukrajine u Moskvi

Ukrajinska ambasada u Moskvi evakuiše se u Letoniju, navodi Rojters.

Ovu vest je jutros saopštio portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova.

Poslednjih dana oko zgrade su se odvijali antiratni protesti, a neki Rusi su napolju polagali cveće.

Pogođena stambena zgrada u Kijevu

Stambena zgrada u blizini drugog aerodroma u Kijevu pogođena je projektilom ili raketom rano u subotu, a slike sa mesta događaja pokazuju veliki udar na gornje spratove višespratnice.

Kako prenose strani mediji, spoljni zidovi nekoliko stambenih jedinica, čini se, da su potpuno razneseni.

Kličko je rekao da nije poznat broj žrtava.

Čapjanka pod ruskom kontrolom?!

Građani mesta Čapjanka pored Harkova na iglralištu skinuli rusku zastavu

Zatišje pred buru?!

Građani kijeva javljaju da je u pojednimi gradskim četvrtima, pucnjava i detonacije koje su odjekivale su iznenada prestale i da je zatišje, kao i da su prvi put posle tri dana mogli da čuju ptice.

Ovo su detalji o obaranju ruskih Iljušina 76

Zelenski u video poruci iz Kijeva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se rano jutros iz Kijeva video porukom da neće položiti oružje, kao i da ostaje u Kijevu

Poginulo 3.500 ruskih vojnika

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je do sada Rusija u invaziji izgubila 3.500 vojnika, 14 borbenih aviona, 8 helikoptera, 102 tenka, 536 oklopnih vozila, 15 artiljerijskih oruđa,

U vazdušnoj borbi oboren ruski SU-25

Ukrajinski vojni analitičar Ilja Pomorenko saopštio je na Tviteru da je u vazdušnoj borbi oboren ruski jurišnik Su-25 pored Vinjtsaje u dubinu ukrajinske teritorije gde do sad nije bilo ruske vojske

Neksta: Rusko vojni konvoj od 100 vozila ušao u Kijev

Ruski vojni konvoj sa 100 vozila ušao u Kijev iz smera Višhoroda. Na vozilima ne ispisano slovo V

SAD odobrile 600 miliona dolara pomoći za Ukrajinu

SAD su odobirle finansijsku pomoć ukrajinu u vrednosti od 600 miliona dolara od čega će 350 miliona biti izdvojeno za vojsku

Zelenski odbio na napusti Kijev

Ukrajnski preedsednik odbio je da napusti Kijev i poručio SAD da mu treba municija.

Autor:

#Rat

#Ukrajina