AKTUELNO

Prema poslednjim informacijama iz Ukrajine, ruske snage zauzele su nuklearnu elektranu u Černobilju, a navodno su u njoj i u okolini zadržali i taoce?!

Savetnici ukrajinskog predsednika Zelenskog priznali su da ne znaju u kakvom se stanju nalazi skladište nuklearnog otpada.

Ranije danas objavljeno je da se vodila borba za preuzimanje ostataka nuklearne elektrane, koja se nalazi na oko 93 kilometra od Kijeva.

Posmatrajući najnovije snimke i fotografije iz Černobilja, ruske snage su zauzele mesto najteže nuklearne nesreće u istoriji, a neki eksperti tumače da je to jedno od ključnih mesta, sa kojeg Rusi mogu da marširaju direktno u Kijev, glavni grad Ukrajine.

"Posle žestoke bitke, izgubili smo kontrolu nad Černobiljom. Ne znamo u kakvom je stanju skladište. Ovo je danas jedan od najozbiljnijih problema u Evropi. Nemoguće je reći da je nuklearna elektrana u Černobilju bezbedna", rekao je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

"Ovo je jedna od najvećih pretnji za Evropu. Znajući navike Rusa, oni već pripremaju provokacije u nuklearnoj elektrani u Černobilju. Ili će koristiti nastalu štetu u Černobilju da nas okrive za nju ili će sami oštetiti bez dileme najopasnije objekte".

Prema nezvaničnim tvrdnjama, Rusi su napali radioaktivno područje sa beloruske strane, pre nego što su ušli u žestoku razmenu vatre sa lokalnim snagama. Snimci pokazuju ruske tenkove kako stoje ispred administrativne zgrade, dok se u pozadini vidi srušena nuklearka, koja je i dalje veoma radioaktivna.

Savetnica ukrajinskog predsednika Alena Ševcova potvrdila je da su Rusi preuzeli kontrolu u Černobilju i da su prisutne uzeli za taoce. "Njihovo stanje je trenutno nepoznanica", objašnjeno je.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, ranije je saopštio da je Rusija proglasila rat "čitavoj Evropi" tako što je uletela u radioaktivnu zonu u Černobilju.