AKTUELNO

Stiže sve više izveštaja po kojima je ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Černobilju, koja se nalazi nedaleko od granice s Belorusijom.

Informaciju je potvrdio Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je Index.hr.

"Nakon žestoke borbe izgubilli smo kontrolu nad Černobiljom. Stanje nuklearne elektrane i skladišta nuklearnog otpada nije poznato", naveo je.

Ukrajinski urednik i novinar Metju Kupfer preneo je na "Tviteru" njegovu izjavu.

Beloruska novinarka: Zauzeli su elektranu i uzeli radnike za taoce

Hana Ljubakova, novinarka iz Belorusije, objavila je na "Tviteru" da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Radnici elektrane su zarobljeni, piše Ljubakova.

Istu informaciju objavio je i Hristo Grozev, nagrađivani istraživački novinar i izvršni direktor "Belingketa", istraživačke veb stranice.

Ukrajinski predsednik ranije je objavio da ruske snage napadaju područje Černobilja.

- Ruske okupacione snage pokušavaju da osvoje nuklearnu elektranu u Černobilju. Naši vojnici daju svoje živote kako se tragedija iz 1986. ne bi ponovila. Prijavio sam to švedskom premijeru. Ovo je objava rata celoj Evropi", napisao je Zelenski na "Tviteru".

Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Rano jutros je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio "početak specijalne vojne akcije", a potom su počeli da stižu izveštaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Izveštaji takođe govore da su Rusi na svega 15 kilometara od Kijeva, dok NATO razmešta dodatne snage na istoku i ima 100 aviona u pripravnosti. Kremlj je u četvrtak saopštio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo.