AKTUELNO

Severna Koreja je ispalila još jednu raketu, prenose večeras svetske agencije.

Vest o lansiranju novog projektila Pjongjanga objavile su japanske vlasti i upozorile svoje građane na opasnost. Na opreznost se posebno pozivaju stanovnici na severu Japana, kojima je naređeno da se sakriju i pronađu zaklon, prenosi britanski Telegraf.

Još uvek nije poznato o kakvoj vrsti rakete je reč.

Pjongjang je lansirao projektil koji je, prema japanskoj vladi, prošao preko severnog dela Japana. Japanska vlada aktivirala je svoj upozoravajući sistem J-Alerta nakon što je Severna Koreja rano u utorak ispalila neidentifikovan projektil.

Severnokorejska raketa prošla je preko japanske teritorije oko 6:06 po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Japanska vojska nije pokušala da puca na raketu, ali je upozorila ljude da preduzmu mere predostrožnosti.

U međuvremenu, zajednički čelnici Južne Koreje rekli su da je Pjongjang ispalio projektil ... u pravcu istočnog mora (Japansko jezero) u 5:57 sati.

Vojska Južne Koreje takođe je potvrdila da je "balistička raketa" koju je lansirao Pjongjang preletela preko Japana.

Najnoviji incident dolazi samo tri dana nakon što je Severna Koreja ispalila tri rakete kratkog dometa u Japansko more. Prema Pentagonu, dve raketa su pale u vodu, dok je treća eksplodirala na lansirnoj stanici 26. avgusta.

Nakon lansiranja u utorak i preletanja preko japanske teritorije, premijer je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti svoju naciju.

#Japan

#Severna Koreja

'