AKTUELNO

Kineska ekomska moć iz dana u dan jača!

A koliko su Brisel i Vašinton zbog ekonomskog uticaja Kine na Balkanu i kakvu ulogu ima kineski novac, tema je o kojoj su na Pinku govorili Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, prof. dr Milovanom Stanišićem, predsednikom Univerziteta Singidunum i Zoranom Ostojićem, novinarom.

-Kineska ekomska moć iz dana u dan jača.Kina je jedno vreme bila zatvorena u sopstveni ekonomski sistem. Međutim, sada je počela da širi svoj uticaj globalno. Ne radi se samo o regionu balkana ili EU, Kina se se po svom finansijskom uticaju proširila na zemlje Afrike, Južne Amerike, a sada vidimo jedan proces koji je jasno formlisan kroz obnovu ideje "puta svile". Sa zemljama Evrope u koje spadaju zemlje zapadnog Balkana, Kina formalno sarađuje kroz proces 16+1. Sada podstoje brojne teme koje mogu da predstavljaju potencijalne krize sa mnogim zemljama - ističe Joksimovićeva.

Foto: TvPink Printscreen

Ostojić navodi da prodor kineskog kapitala u Evropu značajno menja političku sliku, jer politika je novac, a veliki novac je velika politika.

-Kina ima veliki novac. S druge strane to nije samo ekonomski uticaj, a taj ekonomski uticaj čak i kroz kupovinu luke Pirej je kompatibilan sa nečim što Evropa gura kroz Berlinski proces, a to je povezivanje ovog regiona i jače integracije. Ta pruga kroz Makedoniju, Srbiju, pa do Evropske unije, iz EU u EU, će svakako doprineti do jačanju integracije ovde. Sa druge strane, trojka: MMF, EU i Svetska banka tražili su od Grčke da prodaje državnu imovinu da bi vraćali dugove, jer su se ranije ponašali rasipnički pa sada moraju da štede. Tu ne vidim nikakav problem, a problem može da bude samo, uslovno rečeno, konkurencija na evropskom tržištu od strane kompanija koje su potpomognute od država, to nije dozvoljeno po evropskim pravilima. Ali to će EU kontrolisati. Ali jači politički uticaj prati novac i ekonomiju - rekao je Ostojić.

Foto: TvPink Printscreen

Prof. dr Stanišić rekao je da Kina gleda svoje interese kao velika politička , ekonomska i vojna sila.

Foto: TvPink Printscreen

-Oni imaju velike investicije, veliki rast proizvodnje. Njoj ako rast proizvodnje padne ispod pet odsto Kina će zapasti u velike probleme. Dugovi stanovništa su preko 30 hičljada milijardi. Oni nemaju veliki državni dug, već imaju dug stanovništva. Na zapadu nije Kina jedina tu je Južna Koreja, Japan, a ima i drugih zemalja Azije. Kina dolazi na jednu vrlo zanimljivu tačku sada, a to je Balkan. odatle lako mogu da prebaciju robu u Evropu, može da formira fabrike, obuzdava Tursku... - navodi Stanišić.

#Aleksandra Joksimović

#Zoran Ostojić

'