AKTUELNO

Napetosti rastu nedeljama, a Vašington upozorava da se boji skorašnje invazije i da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu. Sada je to učinila i Srbija. "Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovanje u Ukrajinu da razmotre odlaganje putovanja", objavljeno je na internet stranici MSP-a.

Foto: Printscreen YouTube

Poginuli vojnici

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su dva grčka vojnika poginula, a još dva teško povredjena u incidentu sa ukrajinskim vojnicima u blizini linije razgraničenja sa proruskim snagama.

Ranije danas je ministarstvo spoljnih poslova uputilo preporuku grčkim državljanima koji se nalaze u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju.

Putin: Širenje Nato na istok beskonačno i opasno

Širenje NATO-a na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Putin je na početku razgovora sa Lavrovim rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu. „Znam da je takva analiza urađena, radili ste i sa kolegama iz drugih resora i ministarstava i, naravno, voleo bih da čujem vašu analizu i vaše predloge u vezi sa reakcijom na odgovore dobijene iz Vašingtona i Brisela“, dodao je šef države.

Svi komentarišu dužinu stola na sastanku Putina i Lavrova

Kremlj: Značajno bi pomoglo ako Kijev odustane od članstva u NATO

Zvanični Kremlj saopštio je danas da izjave ukrajinskog izaslanika u Londonu ne vidi kao signal zvanične promene stava Ukrajine o ambiciji da se pridruži NATO-u, ali da bi, ako Kijev odustane od te namere, to značajno pomoglo u rešavanju bezbednosnih zabrinutosti Rusije.

Britanski BBC je prvobitno preneo, citirajući izjavu ukrajinskog ambasadora u Londonu Vadima Pristajka, da bi Ukrajina mogla da odustane od kandidature za članstvo u NATO kako bi izbegla rat sa Rusijom, ali je taj zvaničnik kasnije demantovao takve tvrdnje, navodeći da je reč o nesporazumu i da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži tom vojnom savezu, prenosi agencija Rojters.