AKTUELNO

Razgovor je usledio nakon celonedeljnih diplomatskih pokušaja da se konflikt između Rusije i Ukrajine reši mirnim putem.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je telefonski razgovor sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Razgovor je trajao oko sat vremena.

Razgovor, koji je inicirao predsednik SAD trajao je sat vremena i dva minuta, prenose mediji, a trebalo je da glavna tema bude gomilanje trupa oko Ukrajine.

Razgovor je usledio nakon celonedeljnih diplomatskih pokušaja da se konflikt između Rusije i Ukrajine reši mirnim putem. Međutim, nakon što je primećeno da se sve više ruskih trupa približava granici sa Ukrajinom, situacija se dodatno pogoršala, pa su pojedine zemlje naredile i povlačenje svojih državljana iz Ukrajine.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Pojedini mediji objavljuju da je holandski avioprevoznik obustavio sve letove za Kijev.

SAD su u proteklih 24 sata navele da je napad na Ukrajinu sve izvesniji, što je Moskva odlučno demantovala. Ipak, stiglo je i naređenje da se pojedine ruske diplomate povuku iz Ukrajine, što je opravdano strahom od provokacija.

Potez je usledio nakon što su SAD, Velika Britanija i još nekoliko zemalja naredile povlačenje diplomata i članova njihovih porodica iz ambasada u Kijevu prošlog meseca, a nakon što su i pojedine zemlje apelovale na svoje građane da u što kraćem roku napuste Ukrajinu. Moskva je rekla da postoji mogućnost da zapadne zemlje imaju neka saznanja koja nisu podelila sa Rusijom.

- Zaključujemo da kolege iz SAD i Velike Britanije možda znaju o pripremi moguće nasilne akcije u Ukrajini koja bi mogla da naruši bezbednost - navela je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Inače, današnji poziv između predsednika Rusije i Amerike inicirao je Džozef Bajden.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko, Christian Hartmann

Prethodno je Putin razgovarao telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Francuska televizija javila je, pozivajući se na Jelisejsku palatu, da je razgovor trajao je sat i 40 minuta.

Makron je Putinu poručio da je iskreni dijalog "nekompatibilan" sa eskalacijom tenzija. S druge strane, Putin navodno Makronu nijednom rečju nije dao do znanja da se sprema da krene u napad na Ukrajinu.

Ipak, iako iz razgovora predsednik Francuske nije zaključio da njegov ruski kolega planira da izvrši invaziju, Francuska će od danas savetovati svojim državljanima da izbegavaju putovanja u Ukrajinu.

Makron je posetio Moskvu u ponedeljak i sastao se sa Putinom, a njihov je razgovor trajao više od pet sati.

Sutradan je francuski lider posetio Kijev i razgovarao s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o evropskoj bezbednosti i ukrajinskoj krizi.

#Džozef Bajden

#Vladimir Putin