AKTUELNO

Desetine hiljada građana izašlo je na ulice Pariza u znak protesta protiv kovid mera i podrške kamiondžijama koji su po ugledu na kanadske kolege, ustale protiv obavezne vakcinacije. U pojedinim ulicama, policija je bacila suzavac za demonstrante, a do zuba naoružani žandarmi i oklopna viozila pokušavaju da drže situacviju pod kontrolom.

Pariska policija zaustavila je danas oko 500 vozila iz takozvanog konvoja slobode protiv kovid mera koja su, uprkos zabrani, pokušala da uđu u glavni grad Francuske. Vozila su zaustavljena na tri mesta ulaska u francusku prestonicu i napisano je više od 150 kazni, navela je policija na Tviteru. Više hiljada protivnika kovid propusnica okupilo se u noći sa petka na subotu na glavnim prilazima francuskoj prestonici.

U francuskoj prestonici u naredna tri dana biće raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma, koji će pokušati da spreče blokiranje grada. Prvi put od nereda tokom demonstracija "žutih prsluka" 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Foto: Tanjug AP/Adrienne Surprenant

Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je sinoć na smirivanje situacije, dok se kamioni u „konvoju slobode" približavaju Parizu u znak protesta protiv kovid 19 mera. Makron je za novine Kvest-Frans rekao da u Francuskoj postoji „zamor" povezan sa izbijanjem korona virusa, ali je i "pozvao na maksimalnu smirenost", prenosi BBC.

Demonstranti, inspirisani blokadom kanadskih kamiondžija, spremaju se za današnje okupljanje u francuskom glavnom gradu, a policija upozorava da će sva vozila biti zaustavljena. Hiljade protivnika epidemioloških mera utaborile su se u predgrađima Pariza nakon što su demontranti stigli u konvojima iz cele Francuske. U gradu je raspoređeno više od 7.000 policajaca i žandara, kako bi sproveli "zabranu prolaska konvoja vozila".

Foto: Tanjug AP/Adrienne Surprenant

Foto: Tanjug AP/Adrienne Surprenant

Konvoji iz gradova širom Francuske krenuli su ka Parizu, inspirisani kanadskim protestom protiv obaveznih vakcina za kamiondžije bez koje ne mogu da pređu granični prelaz, a francuski demonstranti se protive potvrdama o vakcinaciji, neophodnom za ulazak ulazak u restorane, barove i javne prostore, a ne pograničnim merama.

Foto: Tanjug AP/Adrienne Surprenant

Konvoji se organizuju na društvenim mrežama i izgleda da dolaze sa različitih političkih i ideoloških pozicija, što otežava procenu koliko bi vozila moglo da stigne u Pariz, navodi BBC.

Hiljade policajaca, oklopnih transportera i kamiona sa vodenim topovima mobilisano je juče u Francuskoj u nameri da zaustave konvoje kamiona.

Kontrolni punktovi postavljeni su na naplatnim rampama prilaznih puteva ka Parizu, dok su barijere za kontrolu mase postavljene širom glavnog grada Francuske, preneo je Rojters.

Podsetimo, bunt kamiondžija zbog obavezne vakcinacije krenuo je krajem januara iz Kanade, blokadom Otave, zbog čega su kanadski premijer Džastin Trudo i njegova porodica morali na neko vreme da napuste svoj dom i odu na tajnu lokaciju, preneo je Si-Bi-Es.