AKTUELNO

Dva slučaja novog virusa - Lasa groznice, otkrivena su u Velikoj Britaniji, a radi se o veoma opasnoj bolesti.

Novi virus pod nazivom Lasa groznica pojavio se u Velikoj Britaniji, a za sada su otkrivena dva slučaja, objavile su agencije. Ovaj virus je često smrtonosna infekcija koja se pojavljuje u Africi, a zaraženi su bili među putnicima u Zapadnoj Africi.

Dijagnoza Lasa groznice uspostavlja se putem PCR testa, a prenošenje se može izvršiti putem mokraće, stolice ili krvi, navodi Medicinski priručnik. Ova infekcija izbijala je u Nigeriji, Liberiji i Sijera Leoneu, a dospela je i u SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kako izgledaju simptomi?

Postepeno rastuća temperatura, slabost, malaksalost, povraćanje, mučnina i bolovi u želucu predstavljaju simptome ovog virusa. Osim njih, mogu se pojaviti i znakovi hepatitisa. Nakon 3 do 4 dana, simptomi napreduju, uz grlobolju, kašalj, bolove u grudima i povraćanje.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Već tokom prve nedelje grlobolje se značajno pogoršava, a na tonzilama se može pojaviti sloj belog ili žutog eksudata, koji se često stapa u pseudomembranu. Kod 10% do 30% obolelih pojavljuje se oteknuće lica i vrata, kao i edem spojnice. Bolesnici ponekad imaju tinitus, epistaksu, krvarenje iz zubnog mesa i mesta vađenja krvi, osip, kašalj i vrtoglavice. Kod 20% bolesnika dolazi do osetno-živčanog gubitka sluha koji je često trajan.

Smrtno bolesni pacijenti često upadaju u šok ili delirijum, stanje u kom postaju agresivni, bučni ili napadaju sve oko sebe. Težina bolesti procenjuje se prema nivou transaminaza. Kasnije posledice su opadanje kose u pečatima, iridociklitis i prolazna slepoća.

Kako se postavlja dijagnoza i kako se leči?

Ukoliko postoji sumnja, rade se testovi jetre, mokraće, serološki testovi. Do oporavka ili smrti obično dolazi od 7. do 31. dana, a to se u proseku dešava 12 do 15 dana nakon početka pojave simptoma. Ova bolest u trudnoći može biti jako izražena. Smrtnost žena koje su porodile pre mesec dana iznosi 50% do 92%. Kod većine trudnica dolazi do pobačaja.

Foto: Tanjug, Beta, Pink.rs

Vrlo teškim bolesnicima se kao dodatno lečenje može dati plazma protiv Lasa groznice. Nužno je potporno lečenje, uključujući poboljšanje nivoa elektrolita.

Preporučuju se opšte mere predostrožnosti i izolacija, uključujući zaštitne naočale i maske, kao i strog oprez pri kontaktu sa drugim ljudima, navodi Medicinski priručnik.

#Lasa groznica

#virus Lasa