AKTUELNO

Rusija je jasno stavila do znanja šta su njene crvene linije, ona se bori za svoju stratešku bezbednost, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK istoričar Saša Adamović.

Komentarišući situaciju koja se dešava na relaciji Rusija - Ukrajina - NATO, Adamović je rekao da NATO nema obavezu prema Ukraiji da bude tamo.

- One su dužne da brane druge države članice, a Ukrajina nije članica a kako stoje stvari neće nikada ni biti. Rusija je jasno stavila do znanja šta su njene crvene linije, ona se bori za svoju stratešku bezbednost – rekao je Adamović.

Kako kaže, sasvim je legitimna zabrinutost Rusije da se NATO približi njenim granicama, jer predstavlja, kako dodaje, pretnju njenoj bezbednosti.

- Čitava je sada histerija oko toga da Rusija ne napadne Ukrajinu, odnosno ne izvrši invaziju, smatram da su za sada to spekulacije i način da se vrši pritisak na Rusiju, kako bi se branila od optužbi – rekao je Adamović.

Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost istakao je da Lukašenko i Kadilav odavno oštre zube na Ukrajini, kao i da je ovo igra živaca koja treba da ishoduje dve bitne stvari.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prva stvar koja je važna iz ruske pozicije, jeste da Rusija postane svakodnevni i kontinuirani sagovornik u razgovorima sa SAD i EU, ne samo po pitanju Evropske, već globalne bezbednosti – rekao je Obradović i dodao da je druga stvar da se odvuče pažnja sa militarizacije Belorusije.

- Lukašenko teško da će ikada više imati suverenitet kao predsednik Belorusije. Oni će igrati svoju ulogu, oni su daleko značajniji jer se graniče sa LItvanojom, Letonijom i Poljskom - rekao je Obradović.

Kako kaže cilj je da se nađe optimim između diplomatije i pretnje silom.

- To je ono što zapravo čini svet nebezbednijim, i postavlja se pitanje da li se treba vratiti na devedesete, kada je Rusiji nuđeno da se uvuče u bezbednosna pitanje u EU – rekao je Obradović.

Ističe da je to teško očekivati u formatu koji je tada ponuđen.Kaže da je u ruskom interesu da ima stabilne susede, koji su ekonomsko i razvojno orijentisani.

- Nemaju sve članice istu viziju budućnosti bezbednosnog rizika, ali su upućene na saradnju - rekao je Obradović.

Autor:

#Darko Obradović

#Saša Adamović