AKTUELNO

Govoreći o odnosima Rusije i Ukrajine glavna i odgovorna urednica "Sputnjika" za Srbiju Ljubinka Milinčić kaže kako joj se čini da se nazire približavanje stavova obe strane.

Dodala je i kako su Amerikanci spremni da razgovaraju, a podsetila i kako su nekoliko puta na dnevni red vraćali reanimaciju sporazuma između ove dve zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja ne bih rekla da nema približavanja stavova, čini mi se da se nazire, da se vraćaju na dnevni red o mogućem reanimiranju sporazuma iz kojih je izašla Amerika, a onda je i Rusija izašla... E, sada su Amerikanci spremni da razgovarau o tome. I ta kontrola je nekada bila normalna, oni su najavljeno mogli jedni druge da kontrolišu, ali i iz toga se izašlo. Oni mogu o nekim stvarima da razgovaraju - rekla je Milinčić.

Diplomata Zoran Milivojević napominje da razgovori traju dok tenzije rastu, što je kako smatra uobičajeno u ovim odnosima. Sigurno je, napominje Milivojević, da neće biti rata.

Foto: TV Pink Printscreen

Dok tenzije rastu, ovi razgovori traju, to je uobičajeno u ovim odnosima. Ono što je sigurno jeste da neće biti rata koji se toliko najavljuje. Suština cele priče pokazuje da se konačno shvatilo da postoje dve strane i da je Rusija neka sila o kojoj se treba razgovarati i da u Evropi ima mesta za razgovore. Kada je reč o samoj Ukrajini, naravno da je to za Rusiju strateško pitanje bezbednosti i osnovano je potpuno da se o tome razgovara. Jasno je da neće biti proširenja NATO na Ukrajinu, barem u narednih 15 godina. Sve ovo što mi slušamo na dnevnoj bazi, sve je to u kontekstu jačanja pregovaračke podrške i da razvijete vaš strateški cilj. Moram da kažem da je veoma važno, za mene, da Evropa shvata da mora da bude izuzetno aktvina, jer sve se radi u Evropi. Šta god ko mislio i šta god da se desi ponovo je ovde u Evropi - kazao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu govoreći o odnosima između Rusije i Ukrajine kaže kako prisustvujemo krizi dugoj 30 godina.

Mi prisustvujemo jednoj 30 godina dugoj krizi koja polako preti da zapali Evropu, ali i Aziju - istakao je Obradović.