AKTUELNO

Telefonski razgovor između predsednika Amerike i Ukrajine o mogućoj invaziji "nije protekao u očekivanom tonu", potvrdili iz Bele kuće.

Američki predsednik Džozef Bajden telefonom je razgovarao sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, a kako prenosi CNN, razgovor dvojice lidera o krizi na istoku Evrope "nije protekao u očekivanom tonu"! Naime, šef Bele kuće je tokom 80-minutnog razgovora Zelenskog ubeđivao da Rusija u februaru namerava da napadne Ukrajinu i da će je osvojiti u roku od dve nedelje.

Rat nije neizbežan

Bajden je ukrajinskog predsednika pozvao da se pripremi na sukob, navodeći da je ugrožena i prestonica Kijev. Predsednik Amerike je uveren da će Vladimir Putin, predsednik Rusije, iskoristiti vojne vežbe Rusije i Belorusije kao paravan za pokretanje napada na Ukrajinu.

Sergej Lavrov: Rusija želi diplomatiju, a ne sukob

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče, posle američkog poziva da se "vrati za pregovarački sto" i da ne napada Ukrajinu, da Rusija želi diplomatiju, a ne rat. - Izabrali smo put diplomatije pre niz decenija. Ako je do Rusije, rata neće biti. Ne želimo ratove. Ali nećemo ni dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu - rekao je Lavrov.

Međutim, CNN, pozivajući se na izvore bliske Zelenskom, ističe da razgovor dvojice predsednika nije protekao u očekivanom tonu. - Predsednik Bajden je imao dosta muke da ubedi svog sagovornika da je ruska invazija neizbežna. Bajden je rekao da i Kijev može da bude na meti narednog meseca i da Ukrajina mora bolje da se pripremi za udar. Na drugoj strani, Zelenski nije uveren da je ruska pretnja toliko ozbiljna i da je rat neizbežan, preneo je CNN. Iz Bele kuće su brže-bolje požurili da medijsku kuću optuže za lažno izveštavanje, nakon čega su se na društvenim mrežama pojavili zahtevi da se objavi transkript razgovora dvojice predsednika.

Bela kuća pritiska naftaše - Gas iz SAD menja rutu

Zvaničnici iz administracije Džoa Bajdena pritiskaju izvršne direktore američkih naftnih kompanija da svoje tankere sa tečnim gasom koji su na putu ka Aziji preusmere ka Evropi. U Vašingtonu očekuju da Rusija prekine isporuke gasa Evropi zbog invazije na Ukrajinu. Evropa uvozi skoro 40 odsto gasa iz Rusije i, prema procenama eksperata, te potrebe ne mogu da se nadomeste američkim tečnim gasom.

U zahtevima se podseća da je bivši predsednik Donald Tramp u septembru 2019. takođe imao kontroverzan razgovor sa Zelenskim (tada je Tramp tražio od Zelenskog da istraži Bajdenovog sina Hantera), nakon čega je pokrenut proces impičmenta zbog zloupotrebe moći.

Poređenje s Trampom

Sada je malo verovatno da će Bajden biti suočen sa posledicama poput Trampa, ali je izvesno da je predsednik SAD otišao predaleko u nametanju svojih stavova lideru druge države. Paranoju u Vašingtonu oslikava i uporno ponavljanje da je invazija neizbežna, iako su iz Rusije u više navrata ponavljali da nemaju nameru da krenu u rat i da su trupe na zapadnoj granici Rusije raspoređene kao garancija bezbednosti ruskom stanovništvu na istočnoj granici Ukrajine.

Autor:

#Džozef Bajden