AKTUELNO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg održao je konferenciju za novinare na kojoj je obavestio svet o stanju u odnosima Rusije, Ukrajne i Alijanse.

U obraćanju na konfgerencije, Stolteberg je ponovo upozorio na rusko jačanje snaga oko granica Ukrajine, on je istakao da se trenutno tamo nalaze više od 10.000 vojnika, i da Rusija dodatno povećava snage.

On je istakao da je NATO pozvao na smirivanje situacije i da se sve mora rešiti mirnim putem, dijalogom, a ne konfliktom i pretnjama.

Stoltenberg je rekao da su se večeras obratili Rusiji:

- Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo - rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

- Nastavićemo našu koordinaciju sa Ukrajinom, NATO je odbrambeni savez, ne tražimo konflikt, ali smo u potpunosti posvećeni i spremni za svaku situaciju i učinićemo sve da odbranimo saveznike.

Upitan da li će NATO i pored svega primiti Ukrajinu u savez, Stoltenberg je rekao:

- Svaka nacija ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, pa i Ukrajina. Odluka o primanju Ukrajine u NATO mora biti odlučena konsenzusom svih članica NATO-a.

- Pokušavamo da pronađemo političko rešenje sa Rusijom, poslali smo im preporuku potpisanu od strane svih NATO članica večeras, gledamo da deeskaliramo situaciju i vratimo se dijalogu. NATO će povećati prisustvo na Baltiku kako bi nadgledali Rusiju kako bi bili spremni da zaštitimo saveznike. Imamo 5.000 vojnika koje možemo da angažujemo u svakom trenutku, i ta brojka će se povećati. Imamo i spremne planove koje možemo da primenimo u veoma kratkom periodu. Pozdravljam odluku Ameriku da stavi na raspolaganje 8.500 vojnika koji će biti spremni u svakom trenutku da intervenišu u okviru NATO.

Na pitanje da li smo sada bliže ratu nego pre dve nedelje, Generalni sekretar NOTO je rekao:

- Tenzija postoji, vidimo povećanje ruskih trupa ne samo oko Ukrajine, nego i kod Belorusije, dovlače veoma savremeno naoružanje. Postoji mogućnost kombinovane rusko-beloruske armije koja bi bila veoma ozbiljna pretnja. Ali, mi insistiramo na dijalog i na rešavanje svih nesuglasica mirnim putem. Trenutno Rusija sa Belorusijom angažuje najsavremenije letelice, S-400 i druge sisteme kojima uvežbavaju, između ostalog, i napad - istakao je Stoltenberg.

- Političko rešenje je moguće, ali Rusija je ta koja mora da se angažuje da do njega dođe. Oko članstva, mi smo jasno rekli, svaka nacija ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini. Moguće je postići dogovor s Rusijom koji će biti od koristi i Rusiji i našim saveznicima. Kontrola naoružanja između Rusije i Amerike je očit primer, ali mi nismo naivni, moramo biti sigurni da sve što se dogovorimo bude recipročno i ispoštovano.

Povećali smo borbenu gotovost i time pokazali da će, ako Rusija krene na Ukrajinu, biti ozbiljnih posledica.

Autor:

#Jens Stoltenberg