AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je nemačke državljane turskog porekla da "udare šamar" obema strankama vladajuće koalicije u Nemačkoj na predstojećim izborima 24. septembra, nastavljajući praksu koju je Berlin osudio kao mešanje u unutrašnje poslove Nemačke bez presedana.

Pozivajući etničke Turke u Nemačkoj da ne glasaju niti za demohrišćane kancelarke Angele Merkel, niti za njihovog koalicionog partnera Socijaldemokratsku partiju, ali ni za Stranku zelenih, Erdogan je izazvao zaprepašćenje u Berlinu, navodi agencija AFP.

Govoreći o ovoj kontroverznoj temi treći dan zaredom, Erdogan je Nemcima turskog porekla poručio da ne glasaju za partije koje su "neprijatelji Turske".

Na Peloponezu BESNI POŽAR, kuće nisu ugrožžene

- Budite uz one koje su prijateljski nastrojene prema Turskoj. Ne brinite ukoliko je reč o maloj stranci, i dajte joj svoj glas. Ona će onda porasti i biti veća - rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, koji je prenosila turska televizija.

Međutim, turski predsednik nije precizirao koje stranke bi trebalo da budu mogući izbor turske etničke zajednice u Nemačkoj, koja, prema procenama analitičara, broji oko 1,2 miliona ljudi sa pravom glasa, navodi AFP.

#Nemačka

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'