AKTUELNO

Među obolelima ima i dece!

Više od pet stotina ruskih turista požalilo se svojim vlastima na stomačne probleme, uzrokovane koksaki virusom, posle odmora u turskom letovalištu Antalija.

Među obolelima u mestima Kemer, Belek, Side i Alanja najviše je bilo dece do 14 godina starosti.

Pročitajte još: PANIKA MEĐU GRAĐANIMA: Snažan zemljotres pogodio Peru

Zvanična Moskva je pozvala Ankaru da objasni epidemiološku situaciju, ali do sada odgovora iz Turske nije stigao.

Zbog svega toga u "Rusturizmu" upozoravaju svoje građane na sve veći broj turista koji se žale na bolest, pa oni koji hoće da odustanu od kupljenih turističkih aranžmana mogu da vrate novac.

Preko svojih medija ruski lekari objašnjavaju turistima kako da prepoznaju virus koksaki i kako da se od njega zaštite. Glavni specijalista za infektivne bolesti grada Moskve dr Andrej Devjatkin objašnjava da su prvi simptomi iznenadni skok temperature, glavobolja, osećaj slomljenosti tela, a mogu biti i intenzivniji bolovi u mišićima. Oboleli takođe mogu povraćati i imati probleme sa stolicom. Obično bolest traje od sedam do deset dana.

Doktori apeluju na građane da da pre upotrebe voće i povrće temeljno operu, redovno održavaju ličnu higijenu i piju samo flaširanu vodu.

S druge strane, turske vlasti opovrgavaju da se virus širi među turistima, ističući da su se simptomi koksakija pojavili samo kod jedne porodice iz Ukrajine.

Doduše, oni se ograđuju izjavom da tako nešto može da se dogodi u bilo kojoj turističkoj zemlji.

Koksaki virus se prenosi putem hrane i vodom. Zbog toga je važno da se poštuju pravila higijene, da se peru ruke i jede termički obrađena hrana. Vakcine protiv tog virusa nema, a građanima se preporučuje da se jave lekaru čim osete prve simptome.

#Epidemija

#Letovanje

#Turska

'