AKTUELNO

Rusija je danas proterala dvoje nemačkih diplomata, prenosi RT.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je nemački ambasador Andreas fon Gajr pozvan u Ministarstvo, gde mu je bio uručen protest zbog proterivanje dvojice ruskih diplomata prošle nedelje iz Nemačke.

- Ambasador Nemačke je bio obavešten da su dvojica diplomata ambasade Nemačke u Rusiji proglašena personama non grata, kao simetričan odgovor na gorenavedenu neprijateljsku odluku vlade Nemačke. Bilo je istaknuto da će ruska strana uvek adekvatno i srazmerno reagovati na svaki potencijalni konfrontacioni korak Berlina na našu adresu u budućnosti - navodi se u komentaru Ministarstva.

Da podsetimo, nova nemačka šefica diplomatije Analena Berbok je 15. decembra pozvala ruskog ambasadora i proterala dvojicu diplomata nakon što je navodni operativac FSB proglašen krivim za ubistvo iz 2019. godine koje se dogodilo u centru Berlina.

Istog dana, sud u Berlinu osudio je ruskog državljanina Vadima Krasikova na doživotni zatvor zbog ubistva Čečena Zelimkana Kangošvilija 2019. godine u parku u prestonici Nemačke.

Sud u Berlinu je presudio da je naređenje za likvidaciju stiglo iz Moskve.