AKTUELNO

Omikron, novi soj korona virusa koji je zabrinuo proizvođače vakcina, do sada je registrovan u 57 zemalja širom sveta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, koja ga je ranije označila kao “veoma visok globalni rizik”.

Otkako je 24. novembra prvi otkriven u Južnoj Africi, odakle se smatra da je potekao, omikron je unazad prijavljen, između ostalog, u Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Norveškoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Češkoj, Grčkoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Švajcarskoj, Kanadi, Francuskoj i Danskoj, Portugalu, Japanu, ostrvu Reunion u Indijskom okeanu, Australiji, Hong Kongu, Indiji, Izraelu, Južnoj Koreji, te 19 američkih saveznih država.

Svetska zdravstvena organizacija je u ponedeljak ocenila da će se novi soj omikron verovatno proširiti globalno, dok se proizvođači dve najefikasnije vakcine “Fajzer-Bajontek” i “Moderna” već pripremaju da modifikuju svoja cepiva u slučaju potrebe. Iz “Fajzera” su u sredu objavili da tri doze njihove vakcine štite od omikrona, što je prva zvanična izjava nakon pojave novog soja.

Berlin

SZO takođe očekuje porast broja hospitalizovanih pacijenata, ali ukazuje da je potrebno više podataka kako bi se procenila težina oboljenja koje uzrokuje soj omikron, kao i to da li njegove mutacije mogu da umanje zaštitu i imunitet nakon vakcinisanja. Vakcine će možda nastaviti da ublažavaju teška oboljenja i sprečavaju smrt, ali potencijalno će trebati i buster doze za zaštitu ljudi.

Ministri zdravlja Evropske unije pozvali su u sredu na brzu i koordinisanu akciju kako bi se sprečilo širenje omikron soja korona virusa i smanjio porast broja zaraženih.

- Dogovorili smo se da su nastavak strategije vakcinacije, davanje dodatnih doza vakcine, kupovina lekova i ujednačeno korišćenje digitalnih kovid sertifikata koraci u pravom smeru za upravljanje i sprečavanje daljeg širenja kovida-19 - naveo je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Foto: Unsplash.com

London

U međuvremenu je registrovana i pojava “nevidljive verzije” novog soja, a Evropa je sve zabrinutija da će rapidno širenje omikrona dovesti do još strožih restrikcija tokom praznika kad su se mnogi nadali povratku u koliko-toliko normalno stanje. Zbog novog soja pooštravaju se mere na granicama širom sveta, što je drastično izmenilo uslove putovanja, između ostalog, i za državljane Srbije.

Norveška vlada je u utorak već objavila strože mere, usled porasta broja zaraženih sojem omikron. U zemlji je do sada detektovano 29 slučajeva zaraze novim sojem, a premijer Jonas Gar Stere je rekao da je situacija dovoljno ozbiljna da zahteva ograničenja, preneo je “Dojče vele”.

Od četvrtka u ponoć Norvežanima će biti dozvoljena grupna okupljanja od najviše 10 osoba u svojim kućama, a moraće da nose maske ako ne mogu da drže distance. Kafići će biti ograničeni samo na uslugu po stolovima. Očekuje se da će mere trajati tokom praznika.

Zagreb

U Nemačkoj, koja je u sredu prijavila skoro 70.000 zaraženih i 527 smrti – što je najviši broj umrlih od kovida od februara – grad Minhen je uveo zabranu alkohola u pešačkim zonama i pijaci kako bi sprečio širenje virusa. Bavarska prestonica objavila je da će pravilo ostati na snazi tokom praznika. Novi kancelar Nemačke Olaf Šolc podržao je inicijativu za obaveznu vakcinaciju i zabranu ulaska nevakcinisanih u neesencijalne prodavnice. Očekuje se da će nemački poslanici u februaru glasati o uvođenju obavezne vakcinacije.

U Italiji, koja je bila jedna od prvih zemalja koja je u aprilu naložila vakcinaciju zdravstvenim radnicima u nastojanju da zaštiti pacijente, neki gradovi su uveli obavezu nošenja maski na otvorenom, uoči velikih kupovina pred Božić.

Austrija, u kojoj će od 1. februara biti obavezna vakcinacija za sve građane, krajem novembra je otkrila prvi sumnjivi slučaj zaraze omikronom u Tirolu, kako je preneo Rojters.

Beč

Francuska, koja je septembra zahteva da se vakcinišu zdravstveni i transportni radnici, kao i vatrogasci, u nedelju je pooštrila uslove za ulazak putnicima koji dolaze izvan EU ili Velike Britanije. Francuska sada za takve putnike zahteva negativan PCR test ne stariji od 48 sati, čak iako su vakcinisani. Inače, ova zemlja je 1. decembra otkrila 49,610 novih slučajeva korone.

Broj zaraženih se povećava dok je ministar zdravlja Olivije Veran rekao da se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava. Od 15. januara svi punoletni moraće da prime i buster dozu vakcine najmanje sedam meseci posle druge doze kako bi mogli da zadže svoje kovid sertifikate. Oko 76,8 odsto nacije je potpuno vakcinisano.

Austrija je lokdaun uvela 22. novembra i produžila ga do 12. decembra zbog naznaka da mere pomažu u smanjenju broja novozaraženih. Bivši kancelar Aleksandar Šalenberg rekao je nedavno da će vakcinacija biti obavezna od 1. februara, a novi kancelar Karl Nehamer najavio da se lokdaun produžava za nevakcinisane.

Pariz

U našem regionu, Crna Gora je u sredu prijavila dva sumnjiva slučaja zaraze sojem omikron, a ista brojka je zvanično potvrđena u ponedeljak u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash.com

- Dokazali smo kod dva pacijenta omikron soj - rekao je Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

U Belgiji je od sada omikron sojem korona virusa zvanično zaraženo devet osoba, a zdravstvene vlasti napominu da je ovaj soj u Belgiji "verovatno prisutan duže" nego što se to pretpostavljalo.

Iako je prvi zvanični slučaj zaraze omikrron sojem u Belgiji prijavljen 26. novembra, zdravstvene službe navode da postoji “velika verovatnoća” da je infekcija jednog učenika od pre nekoliko nedelja moga da bude povezana sa omikron sojem. Jedna od klastera infekcije omikronom u Belgiji povezana je sa belgijskom vaterpolo reprezentacijom gde se nekoliko igrača zarazilo u Češkoj tokom utakmice sredinom novembra.

Nakon što su u nedelju potvrđeni slučajevi zaraze omikronom u Velikoj Britaniji i Danskoj, strahovi naučnika da se virus već uvelike raširio uprkos putnim zabranama i drugim restrikcijama su porasli.

U nedelju su britanske vlasti potvrdile da je do sada registrovano 246 slučajeva zaraze novim sojem, što je skoro dvostruko više u odnosu na petak. U Danskoj su potvrđena 183 poznata slučaja, što je trostruko više od ukupnog broja sumnjivih slučajeva prijavljenih u petak. Tamošnje vlasti su ove brojke nazvale “zabrinjavajućim”.

Brisel

Danska je najavila da će ponovo uvesti restrikcije radi suzbijanja epidemije virusa korona, uključujući novu varijantu omikron. Nove mere obuhvataju zatvaranje škola od 15. decembra i restorana od ponoći u petak, 10. decembra. Danci su ohrabreni da pređu na rad od kuće i otkažu okupljanja poput proslava Božića.

Jasno je, za sada, da se soj omikron širi veoma brzo, ali ono što je manje jasno je šta će to da znači po javno zdravlje, ukazuje “Njujork tajms”.

Mnoga pitanja o varijanti i dalje su otvorena, uključujući koliko je zaista prenosiva, kako će se vakcine pokazati u borbi protiv nje i koliko je verovatno da će uzrokovati teško oboljenje. Iako prvi podaci govore da omikron uzrokuje samo blage simptome, te opservacije su uglavnom zasnovane na slučajevima zaraze mladih ljudi u Južnoj Africi, kod kojih je ionako manje verovatno teško oboljenje od kovida.

Naučnici za sada ukazuju da nema razloga da se veruje da bi omikron mogao da probije zaštitu postojećih vakcina, iako se može pokazati da su manje efikasne do izvesnog nepoznatog stepena.

Kopenhagen

- Viđaćemo mnogo velikih brojki tokom narednih nekoliko nedelja u zemljama širom sveta - rekao je “Njujork tajmsu” dr Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje zaraznih bolesti Univerziteta Minesoti.

- Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje. Ovaj virus se ponaša samo kao visoko prenosivi respiratorni virus – dodao je.

Skok u broju zaraženih delimično se može objasniti novim, oštrijim fokusom zdravstvenih vlasti na omikron, koji se širi brže od delta soja koji je postao dominantna verzija.

-Jednom kad pronađete nekog ko je zaražen i počnete da ispitujete njegove kontakte ili okolinu u kojoj su bili, samo ćete pronaći još više – istakao je Osterholm.

Prag

Dr Piter Hotez, dekan Nacionalne škole tropske medicine koledža Bejlor, ukazao je da je poznati broj zaraženih omikronom trenutno veoma mali. On je ukazao da je nekoliko stotina zaraženih u Britaniji “sićušan deo” u odnosu na 44.000 novozaraženih u proseku u toj zemlji. Hotez je ocenio da je moguće da omikron “nadmaši” delta soj, ali da ipak još nema dovoljno podataka za takav zaključak.

- Ako krajem ove nedelje omikron bude predstavljao čak i 10 odsto slučajeva zaraze delta sojem, onda ću se više zabrinuti – rekao je.

Bratislava

Iako su od pojave omikrona mnoge evropske vlade uvele niz putnih restrikcija kako bi usporile njegovo širenje, druge još oklevaju da nametnu nove restrikcije uoči praznika, posebno imajući u vidu karantin uveden prošle zime. Mnogi su umesto toga izabrali da se fokusiraju na ograničavanje putovanja iz inostranstva ili zahteve za više testiranja za putnike.

Ali, neki se plaše da je to došlo prekasno.

- Mislim da bi ovo mogao biti slučaj zatvaranja vrata štale nakon što je konj pobegao – izjavio je Mark Vulhaus, profesor epidemiologije infektivnih bolesti Univerziteta Edinburg.

Autor:

#Evropa

#koronavirus