AKTUELNO

Grupa vidri napala je muškarca u jednom parku u Singapuru.

Grejam Džordž Spenser, britanski državljanin koji živi u Singapuru, rekao je da ga je tokom njegove jutarnje štenje po parku napala porodica vidri i ugrzila "26 puta za 10 sekundi".

Spenser je ispričao da se 30. novembra približavao ulazu u botaničku baštu kada je video kako ispred njega prolazi 20ak vidri.

Životinje su u početku bile mirne, ali ih je onda preplašio drugi muškarac koji je trčao u njihovom smeru. Trkač je uspeo da izbegne životinje, ali Spenser nije bio te sreće, piše Gardijan.

Uznemirene vidre su napale Spensera i grizle ga za gležnjeve, noge i zadnjicu, zbog čega je pao na tlo. "Mislio sam da ću umreti, da će me ubiti", rekao je on.

Na svu sreću, u blizini se našao njegov prijatelj koji je dotrčao i rasterao vidre.

"Ugrizle su me 26 puta u 10 sekundi. Da nije bilo mog prijatelja, mislim da ne bih bio ovde. Bio bih mrtav", rekao je Spencer.

Osoblje parka pružilo je prvu pomoć Britancu koji je potom otišao do obližnje bolnice kako bi dobio vakcinu protiv tetanusa i antibiotike.

Kako prenosi Index.hr, nesrećni Britanac je morao tri puta da se vraća u bolnicu kako bi mu previli rane i to ga je koštalo oko 1200 dolara.

Stručnjaci smatraju da u Singapuru živi oko 10 porodica vidri, odnosno ukupno oko 90 životinja. Vašington post navodi da su ove životinje česta pojava u bolničkim predvorjima, kako piju na javnim fontanama ili kod bazena u stambenim zgradama.

Iako se rečna vidra čini bezopasnom, ona ponekad ume da napadne ljude. Navodno je u maju jedna vidra ujela za nogu 77-godišnjaka koji je vežbao blizu reke Kalang u Singapuru.

Bernard Si, član Radne grupe za vidre koja prati njihovu populaciju na području singapurskih botaničkih vrtova, rekao je da ova porodica vidri, nazvana "porodica Zouk", redovito posećuje vrtove i da je verovatno napala Spensera iz straha.

"S obzirom na to da je bilo rano jutro, možda je bilo mračno, što je zbunilo vidre. Muškarac je verovatno samo bio žrtva okolnosti", rekao je Si.

Singapurski Odbor nacionalnih parkova izdao je savet o tome šta učiniti u slučaju susreta sa vidrom. "NE dirajte ih. Promatrajte ih iz daljine. Ako im se približite, mogle bi se preplašiti", stoji u savetu Odbora.

Autor: