AKTUELNO

Poljska pooštrava mere pred Božić, tačnije od 15. decembra i zatvara diskoteke i klubove, a muzeji, bioskopi i ugostiteljski i sportski objekti moći će da popune samo 30 odsto kapaciteta.

Razlog ovome je ponovni porast broja preminulih - naime, za poslednja 24 časa u Poljskoj je 504 ljudi preminulo od kovida-19, a tu je i strah od mutacije omikrona.

"U proseku imamo dnevni porast od 23.000 novozaraženih, već nedelju i po dana. To je vrlo uznemirujuće tim pre što poslednjih nedelja stižu informacije o novom riziku u vidu novog soja omikrona", kazao je danas na konferenciji za novinare poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski.

Institucije kulture - pozorišta, bioskopi, muzeji, ugostiteljski objekti i hoteli, sportski objekti i crkve moći da popune samo 30 odsto kapaciteta a taj limit mogu da povećaju ali samo vakcinisani gosti, što moraju da dokažu.

U javnom prevozu sme da se popuni 75 odsto kapaciteta, od 15. decembra takođe se zatvaraju sve diskoteke, klubovi, s izuzetkom dočeka Nove godine.

Poljski poslodavci dobiće pravo da proveravaju rezultate testova svojih zaposlenih a obavezu da urade test imaće i oni koji dele domaćinstvo sa obolelim od kovida-19.

Od 20. decembra do 9. januara đaci osnovnih i srednjih škola imaće nastavu na daljinu dok obdaništa ostaju otvorena.

"Od 15. decembra svi koji putuju u Poljsku iz zemalja van Šengena moraće da pokažu test na kovid-19 urađen 24 časa pred dolazak u Poljsku", kazao je Njedjelski.

Foto: Unsplash.com

"Nažalost morali smo da preduzmemo ove radikalnije mere jer dosadašnje nisu dale zadovoljavajuće rezultate", kazao je poljski ministar zdravlja.

Poljska vlada uvodi od 1. marta obaveznu vakcinaciju vojnika, policajca, graničara, učitelja, lekara i medicinskog osoblja.

Za poslednja 24 časa u Poljskoj je otkriveno 19.074 novozaraženih virusom korona, preminule su 504 osobe, u bolnicama je 23.604 kovid pacijenata od toga u teškom stanju na respiratorima više od 2.000.

Od početka pandemije u Poljskoj od oko 38 miliona stanovnika virusom korona zarazilo se 3,7 miliona a ukupno je prema statistikama Ministarstva zdravlja preminulo 86.205 dok esperti procenjuju da je kada se uporedi povećan broj preminulih u odnosu na ranije godine pre pandemije broj preminulih možda čak i duplo veći.

Autor:

#Božić

#Poljska

#mere