AKTUELNO

Šefica Evropske agencije za lekove (EMA) poručila je danas da je Evropska unija spremna da se nosi sa novom varijantom koronavirusa i da će biti potrebno dve nedelje da se utvrdi da li će trenutne vakcine protiv COVID-19 moći da se izbore sa omikronom.

Emer Kuk, izvšna direktorka EMA rekla je da će, ako zaista bude potrebna nova vakcina za suzbijanje omikrona, biti potrebno do četiri meseca da bude odobrena za upotrebu u bloku od 27 zemalja, prenosi Asošijejted pres.

"Spremni smo", rekla je Kuk u EU parlamentu i dodala da medicinska industrija već sarađuje kako bi se pripremili za takvu mogućnost. "Znamo da će u nekoj fazi doći do mutacije što znači da moramo da promenimo trenutni pristup", rekla je ona.

Kuk je, navodi AP, zvučala više umirujuće od Svetske zdravstvene organizacije, koja je u ponedeljak upozorila da je globalni rizik od varijante omikrona "veoma visok", navevši da bi mutirani koronavirus mogao da dovede do skoka novozaraženih sa "teškim posledicama“.

Sve više zemalja širom sveta prijavljuje slučajeve ove varijante, a mnogi su pribeli zabrani letova iz južnoafričkih zemalja dok naučnici žure da otkriju koliko je mutirani soj zaista opasan.

Najviše slučajeva omikrona registrovano je u i oko južnoafričkih gradova Johanesburg i Pretorija. Kuk navodi da starija populacija u Evropi i viši broj vakcinisanih, nego u Africi, stvaraju drugačiju situaciju. Ona je navela da je važno proceniti "unakrsnu neutralizaciju" vakcina da bi se videlo da li one pružaju zaštitu od nove varijante. "To je proces koji traje oko dve nedelje", rekla je.

Do sada su vakcine mogle da se nose sa svim varijantama na koje su naišle, rekla je Kuk i dodala da ako postoji potreba za prilagođavanjem vakcina, "želim da vas uverim da radimo sa kompanijama i sa drugim regulatornim telima kako bismo bili sigurni da smo što je moguće više spremni".

"U slučaju da je potrebno izmeniti postojeće vakcine, bili bismo u poziciji da ih odobrimo u roku od tri do četiri meseca", rekla je ona.

Autor: