AKTUELNO

Broj novozaraženih tokom petog talasa epidemije korona virusa u Francuskoj raste alarmantnom brzinom, saopštila je danas francuska vlada.

Broj novih slučajeva obolelih od kovid-19 na dnevnom nivou skoro se udvostručio tokom protekle nedelje, preneo je britanski list "Gardijan".

Sedmodnevni prosek novih slučajeva dostigao je juče 17.153, u odnosu na 9.458 nedelju dana ranije, navele su zdravstvene vlasti, dodajući da je to povećanje od 81 odsto.

"Peti talas počinje brzinom svetlosti", rekao je portparol vlade Gabrial Atal.

Poslednje sedmodnevno povećanje je tri puta veće od prosečnog porasta slučajeva zabeleženog u prethodne tri nedelje, što ukazuje na eksponencijalno ubrzanje infekcija.

Za sada porast broja infekcija nije doveo do masovnog priliva pacijenata sa kovid-19 u bolnice.

Foto: Unsplash.com

Vlasti smatraju da je mali broj pacijenata na intenzivnoj nezi rezultat visoke stope vakcinacije u Francuskoj koja je, kako smatraju veoma efikasna protiv najopasnijih oblika kovid-19.

Bolnice su juče prijavile da se na lečenju nalazi ukupno 7.974 pacijenata sa kovid-19, od kojih je 1.333 na intenzivnoj nezi.

Uvođenje zdravstvenih propusnica još tokom leta, takođe, je pomoglo da se kovid-19 drži pod kontrolom, rekao je Atal.

Zdravstvene propusnice potrebne za ulazak u francuske restorane, kafiće i mnoge kulturne objekte, potvrđuju da je osoba potpuno vakcinisana, da se nedavno oporavila od kovid-19 ili da je negativna na testu na virus.

Vlada ostaje pri svom stavu da težinu ograničenja nose nevakcinisane, a ne vakcinisane osobe, istakao je Atal.

Autor:

#Francuska