AKTUELNO

Familija je dugo skrivala ovaj podatak od sveta.

Student Tirnan Darnton (21) iz Vorvikšajera u Velikoj Britaniji osuđen je na doživotnu kaznu zatvora nakon što je proglašen krivim za ubistvo bake po očuhu Meri Gregori (94).

Nesrećna žena imala je demenciju kada ju je u maju 2018. godine Darnton brutalno lišio života jer više nije mogao da sluša njena zapomaganja, viku, ali i da sluša njene nepovezane misli.

Tirnan je posle ubistva sve namestio u kući tako da ispada da je baka pala sa stepenica dok je on bio u dvorištu, pa je njena smrt proglašena nesrećnim slučajem.

Međutim, sve se preokrenulo godinu i po dana kasnije kada je Tirnan, dok je igrao igru istine sa tri prijatelja priznao da je ubio baku. Jedan od prijatelja bio je šokiran njegovom ispovešću i najverovatnije je on rekao dalje svojim roditeljima za ubistvo.

Policija je potom privela Darntona, a onda je otkriveno i da je godinama patio od težeg oblika depresije, što je njegova porodica, uključujući i očuha, krila od spoljašnjeg sveta.

Odbrana je na sudu pokušala da izvrne igru istine i igra na kartu lažnog priznanja, odnosno činjenice da je Darnton namerno ispričao sve ovo kako bi zadivio prijatelje, kao i da nije ubio baku.

Međutim, tužilaštvo i policija su zajedničkim naporima došli do nekih nepobitnih činjenica oko odnosa Darntona i ukućana i njegovog života uopšte, koje mu nisu išle u prilog.

Tako su na primer, u telefonu ubice pronađena pretraživanja tipa: “Ubistvo s predumišljajem”, “Kako prikriti tragove u slučaju ubistva” i “Želim da počinim zlo”.

Ključni čovek za presudu Darntonu bio je Kris Gregori (66), njegov očuh koji je izjavio na sudu da je život sa Tirnanom postao nemoguć.

– Imao je jako crne misli i stalno je pretio svima po kući. Njegove misli su bile svima uznemirujuće i plašili smo se da će jednom učiniti ovako nešto – rekao je očuh.