AKTUELNO

Zbog straha od daljeg širenja virusa vlasti razmatraju uvođenje restriktivnijih mera

Holandija je danas oborila rekord u broju zaraženi korona virusom sa više od 16.000 novoobolelih u poslednja 24 sata.

Ova država od početka pandemije nije imala ovako visok broj novozaraženih u jednom danu. Situacija je posebno teška na odeljenju intenzivne nege, a bolnice su pred kolapsom.

Više od 1.700 osoba je hospitalizovano, a strahuje se da će taj broj uskoro biti veći, prenosi Kronen zeitung.

Danas je u Holandiji registrovano 16.364 nova slučaja infekcije, što je za 4.000 više u odnosu na prošlonedeljni prosek.

Osim broja zaraženih u ovoj zemlji se povećao i broj preminulih. Poređenja radi prošlonedeljni prosek bio je 18 preminulih dnevno, ali je ove nedelje taj broj povećan na 24 smrtna slučaja.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Prema zvaničnim podacima 74,9 odsto Holanđana primilo je bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je revakcinisano 67,9 odsto.

Zbog straha od daljeg širenja virusa vlasti u Holandiji razmatraju uvođenje restriktivnijih mera.

Premijer Mark Rute i ministar zdravlja Hugo de Žong najavili su na konferenciji da će pooštriti mere i najverovatnije uvesti lokdaun, a očekuje se i da će bioskopi, pozorišta, javni događaji, fudbalske utakmice biti zabranjeni, dok će restorani raditi skraćeno radno vreme, prenosi Dutch news.

Kovid propusnice će takođe ostati na snazi za sve one koji su se vakcinisali ili su nedavno preležali virus, a očekuje se i uvođenje 2G sistema koji već postoji u zemljama poput Nemačke i Austrije.