AKTUELNO

Predsedniku Češke Milošu Zemanu pomoglo je 25 dana lečenja na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu i njegovo zdravstveno stanje stabilizovalo se toliko da je danas prebačen u običnu bolničku sobu, potvrdila je portparol bolnice Jitka Zenke.

Predsednik je hospitalizovan u Centralnoj vojnoj bolnici od 10. oktobra. Razlog je bila dekompenzacija poznatog hroničnog oboljenja. Lečenje na intenzivnoj nezi vodilo je ka poboljšanju kliničkog stanja predsednika. Danas je prebačen na normalni ležaj na Odeljenju za rehabilitaciju, saopštila je portparolka.

Ni ovog puta bolnica nije saopštila o kojem to hroničnom oboljenju se radi, jer Zeman nije dao dozvolu da javnost zna, kako je već procurelo u medije a potvrdio i njegov prijatelj bivši predsednik Češke Vaclav Klaus, da ima ozbiljnih problema sa jetrom, a Predsednička kancelarija nedeljama je krila da je predsednik uopšte bolestan i tokom njegove prve hospitalizacije od 14. do 22. septembra tvrdila je da je samo iscrpljen i dehidriran.

Prebacivanje češkog predsednika iz odeljenja za intenzivnu negu znači da bi, ako bolnica u novoj zabrani poseta zbog pandemije kovid-19 napravi za njega izuzetak, mogao da primi odlazećeg premijera Andreja Babiša i mogućeg budućeg premijera, lidera pobedničke koalicije Zajedno i Građanske demokratske stranke Petra Fialu.

Fialina koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala zajedno sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika ima posle parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra komotnu većinu od 108 u Poslaničkom domu od 200 poslanika i dve koalicije, kako su i obećale biračima pred izbore, već su napravile program i okvirno i sastav buduće vlade na čelu sa Fialom Odlazeći premijer Andrej Babiš čija stranka je tesno poražena na izborima nema s kim ni da pokuša da sastavi vladu.

Posle izvesnog oklevanja, tek kada je predsednik Zeman hitno posle izbora prevezen u bolnicu na intenzivnu negu gde leže pacijenti kojima su ugrožene vitalne funkcije, Babiš je kazao da ne bi prihvatio da Zeman, kako mu je javno obećavao, ignorišući ustavne običaje u Češkoj da se mandat da sastavi vladu da onome ko može da obezbedi stabilnu većinu u parlamentu, poveri oba prva pokušaja Babišu i omogući mu tako da posle izbornog poraza vlada u ostavci bar do juna naredne godine.

Da li se Miloš Zeman oporavlja tako da bi mogao da se vrati posle izvesnog vremena svojim ustavnim dužnostima ili će oba doma češkog parlamenta po članu 66 Ustava Češke za takve slučajeve privremeno, možda čak i do isteka mandata početkom 2023. godine, preneti na premijera i predsednike oba doma nadležnosti šefa države odlučiće tek izveštaj novog konzilijuma uglednih lekara iz bolnica širom Češke, među kojima je i psihijatar.

Konzilijum se sastaje prvi put sutra a tokom novembra trebalo bi da podnese izveštaj da li je Zeman mentalno i fizički toliko bolje da bi za razliku od prvog izveštaja od 13. oktobra sada ili u doglednom roku bio u stanju da primi ostavku Babiša i imenuje novog premijera, a kasnije i vladu čim se održi konstitutivna sednica novog saziva donjeg doma 8. novembra.

Autor: