AKTUELNO

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi naredio je svojoj administraciji da počne da prebacuje kancelarije idućeg meseca u novi administrativni glavni grad u pustinji izvan Kaira, rekao je njegov portparol.

Predsednik je naredio vladi da počne šestomesečni probni period rada iz novog kompleksa od 1. decembra, rekao je njegov portparol Basam Radi.

Grad najveći je od mega projekata koje je el Sisi pokrenuo od kada je došao na vlast 2014. godine. Gradi se na oko 45 kilometara istočno od Kaira i gotovo je dva puta veličine glavnog grada.

Planirano je da primi 6,5 miliona ljudi. Kritičari su nazvali novi glavni grad projekat taštine smatrajući da novac koji je uložen u njega, procenjuje se oko 45 milijardi dolara, bi bio bolje upotrebljen za oporavak privrede i doterivanje Kaira.

Ali vlada smatra da je potreban novi grad da apsorbuje rastuću populaciju Kaira koja će se udvostručiti na 40 miliona do 2050. godine.

Predsednik je takođe rekao da novi glavni grad i drugi projekti od novih puteva i stambenih kompleksa do proširenja Sueckog kanala privlače investitore i otvaraju radna mesta za više od 100 miliona stanovnika Egipta.

U novom administrativnom glavnom gradu će biti predsedništvo, vlada, parlament i ministarstva. Planeri su obećali veliki javni park, aerodrom, zgradu opere, sportski kompleks i 20 oblakodera uključujući i najveću zgradu u Africi visoku 345 metara.

Državni list Al Ahram javio je da je vlada planirala da prebaci 52.300 državnih službenika u novi glavni grad do sredine 2020. ali su planovi odloženi zbog pandemie korona virusa.

El Sisi je rekao ranije da će premeštanje vlade u novi administrativni glavni grad naznačiti novu eru u savremenom radu vlade. Mislio je na naprednu tehnologiju korišćenu u izgradnji državnih zgrada.