AKTUELNO

Lakesia Livingston se početkom oktobra vozila kući u Karsonu u Kaliforniji nakon što je gledala svog sina kako igra fudbal kada je pogodio neodoljiv smrad.

- Bio je kao miris pokvarenog jajeta, užasan, veoma jak. Mislila sam, o moj Bože, nešto se dešava - kaže Livingston.

Taj miris traje već četiri nedelje, stvarajući haos za stanovnike Karsona, grada u okrugu Los Anđelesa. Ovaj neobičan smrad koji je opisan kao "smrad smrti" dolazi iz obližnjeg kanala za koji vlasti kažu da raspadajuća vegetacija ispušta oblake gasa vodonik sulfida.

Gradsko veće Karsona proglasilo je vanredno stanje na lokalnom nivou, ali stanovnici koji su vidno frustrirani kažu da je potrebno predugo da se reši problem koji je više od smetnje zbog čega su fizički bolesni.

- To nije samo miris. Od mirisa se fizički ne razbolite, sa glavoboljama, respiratornim problemima i osipom - kaže Ana Meni, doživotna stanovnica Karsona koja je radila za grad 25 godina.

Ona je takođe iskusila zdravstvene probleme. Kada bi uveče išla u šetnju, što radi u borbi protiv visokog krvnog pritiska, osećala je jake glavobolje, umor i mučninu. Izgubila bi apetit i spavala bi deset sati uzastopno.

Simptomi postali jako loši

Njeni simptomi su postali toliko loši da je otišla kod svog doktora po lekove protiv mučnine, a on joj je rekao da će moraćeš da izađeš odatle ako se oseća tako loše.

Okrug radi na rešavanju problema i kaže da nivoi gasa počinju da opadaju. Oni aeriraju kanal, poznat kao Domingez kanal, ubrizgavaju kiseonik u vodu i prskaju dezodorans na kanal kako bi umanjili smrad.

Do sada je grad Karson, zajedno sa okrugom LA, preselio više od 1.300 stanovnika, uključujući Menija i Livingstona, u hotelske sobe. Na stotine njih je napustilo to područje samostalno, kaže Meni.

Ona ističe da joj je trebalo nekoliko dana nakon što je napustila Karson da shvati koliko je bila umorna, jer su joj obožavaoci stalno pokušavali da zadrže miris iz svog doma.

- Glas mi je malo žablji, grlo mi se steže, čak i sada. Nemam zdravstveno osiguranje, moje disanje nije normalno - izjavila ona.

Autor: