AKTUELNO

Moskva je ušla u delimični lokdaun u trajanju od 10 dana. Od juče, pa sve do 7. novembra obustavljaju se sva putovanja koja nisu nužna, zatvaraju se saloni lepote, kafići, restorani i prodavnice koje ne prodaju prehrambene artikle.

Razlog za ovu odluku leži u rekordnom broju smrtnih slučajeva, kao i rekordnom dnevnom broju novih slučajeva širom Rusije, piše Jutarnji list.s

U Federaciji je tako zabeleženo 1.159 smrtnih slučajeva, dok je zabeleženih 40.096 slučajeva u jednom danu novi rekord od početka pandemije.

Jedan od razloga što svakim danom u Rusiji je veliki broj zaraženih u hladnijim mesecima je i mali broj vakcinisanih. U toj zemlji je potpuno vakcinisan tek svaki treći stanovnik.

Potpuno vakcinisano stanovništvo oseća se "kažnjeno zbog neodgovornog ponašanja nevakcinisanih''.

Foto: Tanjug AP/Sergey Vedyaschkin, Moscow News Agency photo via AP

-Svi smo vakcinisani već nekoliko meseci. U našem sektoru je broj vakcinisanih vrlo visok, između 80 i 90 odsto, rekao je predsednik Udruženja poduzeća u industriji lepote Igor Stojanov. Ta mreža frizera, kozmetičara, manikira i ostalih zaposlenih u industriji lepote u Rusiji je među najpogođenijima.

-Puno je zamerki koje osećamo mi vakcinisani. Preduzetnici su ljuti zbog nedostatka kontrole. Uopšteno je puno besa u vezi sa ovom temom, dodao je Stojanov.

Isto mišljenje deli vlasnica restorana Tilda Lera Šulomova.

-Šta da vam kažem? Ovo je aposlutna nepravda. Naši zaposleni se se na zahtev vakcinisali. Ali nije pomoglo. Nepravedno je, ali već smo navikli na ovakav tretman, rekla je Šulomova.

#Rusija