AKTUELNO

Afroamerikanka Klodet Kolvin, pionirka građanskih prava koja je u martu 1955, kada je imala 15 godina, uhapšena u Montgomeriju, Alabami, jer je odbila da svoje mesto u autobusu ustupi belcu, traži da joj se poništi osuda.

Njen pravni tim rekao je u ponedeljak da planira da podnese zahtev sudu da se obriše dosije Klodet Kolvin.

Kolvin (82) optužena je po dve tačke za kršenje gradske uredbe o segregaciji i za jedno krivično delo za napad na policajca. Ona je osuđena po svim tačkama na sudu za maloletnike, ali su presude za segregaciju poništene u žalbenom postupku.

- Bile su dve žene Afroamerikanke koje su sedele suprotno od dve žene svetle puti i odbile su da se pomere nazad sa ostalim tamnoputim ljudima. Klodet Kolvin (15), Afroamerikanka, odbila je. Nakon toga smo je obavestili da je uhapšena - piše u policijskom izveštaju iz 1955.

Njen slučaj desio se devet meseci pre nego što je Roza Parks ušla u istoriju nakon što je odbila da ustupi svoje mesto belcu u autobusu. Međutim, slučaj Parks je privukao više pažnje na pokret za građanska prava jer je, kako je Kolvin rekla ranije za CNN, "Rozina slika bila prihvatljivija za belu zajednicu".

- Roza Parks je bila starija, udata i svetlije puti - rekla je Kolvin.

Kolvin je rekla da je "pružala otpor" i bila "prkosna" kada ju je policija uhapsila u autobusu. Policajac je u policijskom izveštaju napisao da ga je Kolvin šutirala i ogrebala kada su je stavili u policijsko vozilo.

- Ljudi su rekli da sam bila luda. Jer sam imala 15 godina, prkosila sam i uzvikivala "to je moje ustavno pravo" - rekla je Kolvin.

U zahtevu da joj se izbriše dosije, Kolvin je rekla da želi da vidi napredak društva, a ne nazadovanje.

- Želim da idemo napred i budemo bolji. Ukoliko mi se dosije izbriše, to će pokazati generacijama koje odrastaju da je napredak moguć i da stvari mogu da budu bolje. To će ih inspirisati da svet učine boljim - rekla je Kolvin.

Njena porodica i advokati rekli su da želi da joj se poništi osuda jer planira da se uskoro preseli u Teksas sa porodicom.

Glorija Laster, njena mlađa sestra, rekla je da Klodet želi da bude primer unucima i praunucima.

- Ovo će im biti njeno nasleđe. "Sedela sam u autobusu da biste vi mogli da ustanete i zauzmete mesto koje vam pripada kao Amerikancima". I to je ono što ona želi za svoje unuke i praunuke. Zbog toga ona ovo radi - rekla je Laster.

Okružni tužilac okruga Montgomeri će takođe podneti zahtev kao podršku ovom slučaju.