AKTUELNO

Predsednik Redžep Tajip Erdogan navodno veruje da Turska „ne može da ima luksuz stanovanja“ izaslanika 10 zapadnih zemalja koje se protive daljem pritvoru biznismena i političkog aktiviste Osmana Kavale.

Deset diplomata pozvano je ove nedelje u tursko ministarstvo inostranih poslova zbog njihove zajedničke izjave u kojoj se osuđuje krivično gonjenje Kavale. On je u pritvoru od kraja 2017. godine, boreći se protiv niza optužbi za koje njegove pristalice smatraju da su politički motivisane. Saopštenje su potpisali predstavnici SAD, Nemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda.

Erdogan je svoje nezadovoljstvo podelio sa stranim predstavnicima tokom putovanja avionom iz Afrike, prenose turski mediji.

Rekao sam našem ministru spoljnih poslova: Ne možemo imati luksuz da ugostimo ovo zemljište u našoj zemlji. Da li je na vama da Turskoj date takvu lekciju? Šta vi mislite ko ste? - poručio je Erdogan.

Predsednik je dodao da zapadne zemlje nisu oklevale da procesuiraju "bandite, ubice i teroriste" na svom tlu i da bi trebalo da dozvole Turskoj da učini isto. On je odbacio tvrdnju da je tužilaštvo Kavale bacilo senku na „poštovanje demokratije, vladavine prava i transparentnosti u turskom pravosudnom sistemu“.

Saopštenje je objavljeno povodom obeležavanja četvrte godišnjice Kavalinog prvog hapšenja. Taj čovek je dva puta suđen i oslobađan po optužbama vezanim za masovne proteste u parku Gezi 2013. u Turskoj i neuspeli državni udar 2016. godine. Nalozi za njegovo puštanje su poništeni zbog novih optužbi protiv njega.

Njegovi kritičari, uključujući turskog predsednika, nazivaju ga agentom globalnog finansijera nevladine organizacije Džordža Soroša, navodno sprovodeći zlokobne planove milijardera da se meša u turska pitanja. Kavala je bio član odbora sada ugašenog turskog ogranka Soroševe Fondacije za otvoreno društvo.

Pristalice kažu da je Kavala politički zatvorenik, koji je proganjan zbog svoje kampanje za ljudska prava i protivljenja Erdoganovoj sve autoritarnijoj vladavini. Evropski sud za ljudska prava je prošle godine rekao da smatra da su dokazi protiv njega nedovoljni i pozvao tursko pravosuđe da obezbedi njegovo oslobađanje.

Turski zvaničnici su ljutito odgovorili na izjavu izaslanika. Ministar pravde Abdulhamit Gul rekao je da "nijedan ambasador ne može davati savete našim sudovima ili im reći da bilo šta urade". Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je diplomatama savetovano da se pridržavaju svojih dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.