AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je upotrebu sile izraelskih snaga bezbednosti i okarakterisao je kao "preteranu" usled sukoba na Hramovoj gori u Jerusalimu.

- Osuđujem insistiranje Izraela na svom položaju uprkos svim upozorenjima ... i preteranu upotrebu sile izraelskih snaga nad našom braćom koja su se u petak okupila na molitvi - izjavio je Erdogan, prenosi AFP.

Kako navodi agencija, u jučerašnjim sukobima poginula su tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, nakon čega je upucan.

Erdogan je naveo da je govorio kao aktuelni predsedavajući Samita Organizacije islamske saradnje (OIC) kojom trenutno predsedava Turska.

Kako je prethodno preneo AP, izraelska policija juče se sukobila u Jerusalimu sa Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Jevreji i Muslimani.

Pročiajte još: SIRIJSKA VOJSKA PROGLASILA PRIMIRJE: Prekid vatre stupio na snagu u Guti

Policija je, kako je agencija izvestila, bacala šok-bombe kako bi rasterala demonstrante okupljene u kvartu Ras al Amud, u istočnom delu grada, a kamera je zabeležila scenu kada policijac šutira čoveka koji kleči na prostirci.

zraelska policija je navela da su Palestinci bacali kamenje na nju nakon što se na stotine njih okupilo na molitvi. Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedelje ubili dva izraelska policajca.

Palestinske muslimanske verske vođe tvrde da su ovi detektori pokušaj Izraela da proširi kontrolu nad svetim mestom, a Izrael odbija te tvrdnje i navodi da je svrha uređaja da spreče dalje napade.

AP je naveo da su sporadični sukobi izbili i u drugim delovima Jerusalima. Jedan od muslimanskih imama Mohamed Husein koji je predvodio vernike u protestu na ulicama, poručio je uoči izbijanja sukoba okupljenim muslimanskim vernicima da će ovo biti dugo odmeravanje volje, navela je agencija.

#Izrael

#Redžep Tajip Erdogan

'