AKTUELNO

Policija istražuje ceo slučaj.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je danas da su, do sada u sukobima sa izraelskom policijom zbog bezbednosnih mera uvedenih na Hramovnoj gori, poginula tri Palestinca. Kako AP prenosi, sukobi i dalje traju.

Palestinsko ministarstvo nije navelo identitet najnovije žrtve niti uzrok smrti, a zvaničnici iz bolnice ranije su saopštili da su u sukobima sa izraelskom policijom ubijena dva Palestinca. Izraelska policija te informacije nije potvrdila, već je navela da istražuje slučaj.

Foto: Tanjug

Kako je agencija prethodno prenela, izraelska policija sukobila se danas u Jerusalimu sa Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Jevreji i Muslimani.

Navodi se da je policija bacala šok-bombe kako bi rasterala demonstrante okupljene u kvartu Ras al Amud, u istočnom delu grada, a kamera je zabeležila scenu kada policijac šutira čoveka koji kleči na prostirci.

Izraelska policija je navela da su Palestinci bacali kamenje na nju nakon što se na stotine njih okupilo na molitvi.

Pročitajte još: Sjedinjene Američke Države GREŠKOM usmrtile Avganistanske vojnike

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedelje ubili dva izraelska policajca.

Palestinske muslimanske verske vođe tvrde da su ovi detektori pokušaj Izraela da proširi kontrolu nad svetim mestom, a Izrael odbija te tvrdnje i navodi da je svrha uređaja da spreče dalje napade.

AP navodi da su sporadični sukobi izbili i u drugim delovima Jerusalima.

Foto: Tanjug

Jedan od muslimanskih imama Mohamed Husein koji je predvodio vernike u protestu na ulicama, poručio je uoči izbijanja sukoba okupljenim muslimanskim vernicima da će ovo biti dugo odmeravanje volje.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je od SAD da hitno intevenišu i prisile Izrael da ukloni metalne detektore na ulazu u Hramovu goru u Jerusalimu, izjavio je danas palestinski zvaničnik Nabil Abu Rdeneh.

Prema njegovim rečima, Abas je o rastućim tenzijama u Jeruslaimu razgovarao telefonom sa Džaredom Kušnerom, zetom i savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je AP.

Rdeneh je rekao da je Abas rekao Kušneru da je sitaucija ekstremno opasna i da bi mogla da se otrgne kontroli.

Izraelska policija saopštila je da će metalni detektori ostati na ulazu u Hramovnu goru u Jerusalimu, ali i navela da bi policajci mogli da vrše nasumičnu kontorlu.

Izraelska policija uhapsila je najmanje 10 istaknutih palestinskih aktivista u Jerusalimu, uključujući Hatema Abdela Kadera, lidera pokreta Fatah, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, saopštili su palestinski izvori.

Pročitajte još: TURSKA: Pet novih ministara u vladi

Do hapšenja je došlo uoči očekivanog masovnog protesta Palestinaca zbog odluke Izraela da uvede metalne detektore na ulazu na Hramovnu goru u Jerusalimu, preneo je AP.

Istovremeno, izraelska policija je saopštila da je zabranila muškarcima mlađim od 50 godina da uđu u Stari grad pred današnje redovne molitve petkom, preneo je Rojters.

U saopštenju izraelske policije navodi se da je ženama dozvoljen ulazak bez obzira na godine.

Muslimanski lideri su pozvali vernike da se danas mole na ulicama kako ne bi bili kontorolisani metalnim detektorima.

Foto: Tanjug

Palestinci su se sinoć sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama u blizini spornog jerusalimskog svetilišta, Hramovne gore, kada su se vernici skupili zbog molitve.

Portparolka izraelske policije Luba Samri saopštila je da su Palestinci bacali kamenje i staklene boce na policajce, nakon večernje molitve, preneo je AP.

Crveni polumesec Palestine saopštio je da je bilo najmanje 22 povređenih, dok je izraelska policija saopštila da nije bilo povređenih policajaca.

#Jerusalim

#Palestina

#Policija

#Smrt

#Turska

'