AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje da je nova radna grupa možda poslednja prilika da se otkrije poreklo kovida 19.

SZO je pozvao 26 stručnjaka da se pridruži Naučno savetodavnoj grupi za otkrivanje porekla novih patogena (SAGO).

Prošlo je gotovo dve godine od kada je virus otkriven u kineskom gradu Vuhanu, a njegovo poreklo i dalje je misterija. Tim SAGO će sada pokušati da utvrdi da li je virus prešao sa životinja na ljude ili je procurio iz laboratorija nakon nezgode. Kina odlučno odbacuje teoriju da je virus izašao iz laboratorija.

Foto: Beta/Saša Đorđević

U februaru, drugi SZO tim je istraživao poreklo virusa u Kini i zaključio je da je najverovatnije potekao od šišmiša, ali da je potrebno još istraživanja. Taj tim je naveo i da je "malo verovatno" da je virus procurio iz laboratorija.

Međutim, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kasnije je rekao da je tim nije imao pristup svim podacima, kao i da kineske vlasti nisu bile kooperativne.

Među članovima SAGO nalazi se i šest stručnjaka koji su posetili Kinu sa prethodnim timom.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Osim što će se baviti koronavirusom, SAGO će proučiti i poreklo drugih opasnih patogena. "Buduće pandemije možemo da sprečimo ako shvatimo odakle dolaze novi patogeni", rekao je Gebrejesus.

On je, zajedno sa drugim zvaničnicima SZO, u editorijalu u magazinu Science naveo da se "nesreća u laboratoriji" ne može isključiti.

Direktor za hitne slučajeve u SZO Majkl Rajan rekao je da je SAGO "možda poslednja šansa da se sazna poreklo koronavirusa".

Vest o formiranju SAGO pojavila se nakon što je CNN preneo da se Kina priprema da testira desetine hiljada uzoraka krvi koji su uzeti u ranim danima pandemije.

Ambasador Kine u Ujedinjenim nacijama Čen Ksu upozorio je da se rad SAGO ne sme "politizovati".

"Vreme je da se timovi pošalju na druga mesta", rekao je on.