AKTUELNO

Doktori u Japanu primetili su da se kod 77-godišnjem muškaraca, razvio sindrom nemirnog anusa posle korone. Veruje se da je ovo prvi takav slučaj u svetu.

Lekari tvrde da korona virus može da izazove sindrom nemirnog anusa. Naime, zbog ovog sindroma osoba ima potrebu da se neprestano kreće kako bi olakšala osećaj "nemira" u anusu.

Sve o tome zabeleženo je u stručnom časopisu "BMC Infectious Diseases", gde piše i da je ovaj muškarac lečen od blažeg oblika korona virusa u bolnici u Tokiju. U tom periodu je imao problem sa insomnijom i anksioznošću, koji su ostali i prisutni nakon što je izlečen od korone.

"Nekoliko nedelja nakon otpusta iz bolnice, muškarac je počeo da oseća nemir, neprijatnost duboko u anusu. Pre kovida nikada nije imao taj problem", kažu lekari.

Simptomi su najizraženiji oko 10 centimetara iznad perineuma, odnosno u području između genitalija i anusa.

Bol se pojačavala prilikom odmora i u kasnijim satima, zbog čega stariji čovek ima potrebu da se neprestano kreće otuda i naziv sindrom "nemira". Ni odlazak u WC mu nije ublažio simptome.

"Fizičke aktivnosti poput hodanja ili trčanja ublažile su simptome, dok ih odmor pojačava", kažu lekari.

Zbog bolova i osećaja neprijatnosti, čovek je imao probleme sa snom, te je morao da uzima lekove za spavanje.

Pregledom je utvrđeno da muškarac ima hemoroide u anusu, a dijagnostikovali su mu sindrom nemirnog anusa, kao varijantu stanja poznatog pod nazivom sindrom nemirnih nogu.

Inače, sindrom nemirnih nogu javljao se kod pacijenata nedeljama nakon izlečenja od korone, tako da je prepoznat kao jedan od simptoma kovida.

Muškarac iz Japana je imao sve simptome ovog stanja, samo na drugom delu.

"Pošto nikada pre korone nije imao nelagodu u anusu, a to se razvilo nakon kovida, smatramo da se sindrom nemirnog anusa može povezati sa koronom", saopštili su lekari, dodajući da se virus možda proširio na centralni nervni sistem i tako doveo do ovog nezgodnog simptoma.

Autor: