AKTUELNO

Nakon što je Francuska opozvala svoje ambasadore iz Kambere i Vašingtona zbog toga što je Australija raskinula dogovor sa Francuskom oko nabavke podmornica u korist nabavke plovila na nuklearni pogon od strane SAD, Francuska je dobila podršku EU, od najvažnije članice Nemačke.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica ističe da Francuzi povlačenjem ambasadora iz Vašingtona mogu imati ozbiljnih posledica po odnose Pariza i Vašingtona.

- Uvek su EU i SAD bile konkurenti, a pošto imate nove narastajuće sile, Indija ili Kina, sada vidite da Brisel ima drugačiji odnos prema njima u odnosu na Vašington - objasnio je Zubenica.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, prisutne su jake struje u politici i evropskim zemljama, govoreći o nastanku evropskih bezbednosnih snaga.

Kako je dodao, Evropa nema sredstava i političke snage da napravi tako nešto.

- Francuska će morati da pređe preko toga, i da nastavi saradnju u okviru NATO saveza - naveo je Zubenica.

Vojno politički komentator Vlade Radulović objašnjava da saradnja na relaciji SAD i Australije postoji u drugim formama, decenijama iza nas.

- Tu se potvrdila jedna teza, da je kruni bitna jedna stvar a to je Komonvelt. Kada pogledate, zvaničan naziv Australijske mornarice je "Kraljevska ratna mornarica". Dve godine unazad ja kažem da je strateški interes Amerike je Indo-Pacifik - rekao je Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, Francuzi su prvo kasnili sa rokovima, a onda su uvećavali troškove, što, kako dodaje, dovodi u pitanje dokove i luke koje imaju, kao i sadašnje podmornice. Radulović navodi da problem je, što ukoliko se pokriva Južno Kinesko more, kao i Iastočno, potreban je veliki period da se sve dislocira, i postoji problem logistike i održavanja.

- Suštinski, ova priča nije priča obezbeđivanja nuklearnog potencijala Australije, već podmornica, a iza toga će ostati SAD i Velika Britanija - rekao je Radulović.

Autor: